Špína a znečištění ničí vaši pleť. Dopřávat byste jí proto měli pravidelnou detoxikaci

Špína a znečištění ničí vaši pleť. Dopřávat byste jí proto měli pravidelnou detoxikaci

Život ve městech a průmyslových zónách pleti vůbec nesvědčí kvůli znečištěnému životnímu ovzduší. Pleť ale mohou poškozovat i běžné nečistoty jako prach. Ani na venkově tedy není vaše pokožka v bezpečí. Co pro její ochranu můžete udělat?

Také dodržujete zásadu, že čištění je základem péče o pleť? To jen chválíme. Pravděpodobně to ale děláte proto, abyste z pleti odstranili make-up, nebo nečistoty, které se na pleť během dne usadí, když si podrbeme čelo nebo promneme oči. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, kolik nečistot se na kůži dostane čistě jen tak, z okolního prostředí, a které se do ní mohou vstřebat a dělat neplechu?

Smog a prach poškozují kůži

Mezi nečistoty, které pleť poškozují, patří hlavně kombinace smogu a drobných částic. Tyto nečistoty mohou pocházet z mnoha různých zdrojů – z zplodin z motorů, kouření či tavení kovů, průmyslového znečištění, ale také z prachu.

Všechny tyto nečistoty uvolňují do ovzduší škodlivé chemické látky, jako je oxid uhličitý, nebo oxidy síry. Ze vzduchu pak mohou vstupovat až do kůže. Zejména některé částice jsou pro její zdraví rizikové, mnohdy kombinace těchto částic. Co se velikosti týče, různit se může od 2,5 až po 10 mikronů. Kožní póry mají přitom obvykle šířku mezi 50 až 70 mikrony, což znamená, že i ty největší částice mohou do kůže bez problémů vstoupit, a působit tak její drobná poškození.

Jedním z největších faktorů, jakým ovzduší kůži poškozuje, je ozón. Tento toxický plyn vzniká, když ultrafialové paprsky napadnou oxidy dusíku, a předpokládá se také, že je hlavní příčinou poškození kůže znečištěním.

O jaká poškození se jedná?

Především předčasný vznik vrásek a pigmentačních iregularit, jako je hyperpigmentace a hypopigmentace. Podíl na tom mají volné radikály a zánět pleti, které společně oslabují kolagenní vlákna a spouští nadměrnou produkci pigmentu. Pleť také připravují o důležité vitamíny. Plus k tomu připočítejme také zvýšenou citlivost pleti, podráždění, dehydrataci a akné.

Jaké nečistoty mohou poškodit pleť?

Pleť byste měli chránit před sluncem, ale i znečištěním Pleť byste měli chránit před sluncem, ale i znečištěním Že je pleť třeba chránit před UVA a UVB paprsky, které na Zem míří ze Slunce, to pravděpodobně víte. Pleť ale může poškodit také znečištění z vnějšího prostředí nebo modré záření.

Chraňte pleť před nečistotami

Proto, aby pleť dokázala vzdorovat znečištění, je důležité posílit její obrannou funkci. Pokud je narušený kožní plášť, umožňuje snadný vstup patogenů do kůže. Protože znečištění má za následek vyčerpání živin z kůže, je pro obnovení kožního pláště vhodné živiny pleti dodat.

Vybavit byste se proto měli antioxidanty, jako je vitamín C nebo vitamín E, které zabrání poškození kůže volnými radikály a obnoví její ochrannou funkci.

Pomůže detoxikace pleti

Od věci také není pleť detoxikovat, tedy škodlivin ji zbavovat. K tomu poslouží třeba aktivované uhlí v černé slupovací masce Activated Charcoal Mask od Medik8. Pro detoxikaci pleti je ideální i chlorofyl, který najdete v jemné čisticí pěně Calmwise Soothing Cleanser.

Přečtěte si o tom, jak na pleť působí chlorofyl:

Chlorofyl nám poskytuje kyslík k dýchání. A je prospěšný i pro pleť Chlorofyl nám poskytuje kyslík k dýchání. A je prospěšný i pro pleť Díky chlorofylu pro nás rostliny vyrábí kyslík. Užitečný ale dokáže být i pleti a celému organismu díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů.

Čištění pleti jako takové je důležité. Nečistoty ale vstupují i do jejích hlubších vrstev prostřednictvím kožních pórů, je vhodné se zaměřit na aktivní látky, které působí nejen na jejím povrchu, ale také uvnitř pórů.

Jednou z nich je kyselina mandlová, která pleti poskytuje dvojitou exfoliaci. Tato alfa-hydroxykyselina s charakterem beta-hydroxykyseliny je rozpustná ve vodě i v tucích. Právě díky tomu snadno vstupuje i dovnitř kožních pórů, které detoxikuje. Jelikož má ale relativně větší molekuly, nemusíte mít obavy z toho, že by podráždila pokožku.

Voucher na nákup v hodnotě 1000 Kč Voucher na nákup v hodnotě 1000 Kč Obdarujte své blízké dárkovým voucherem v hodnotě 1000 Kč na nákup v internetovém obchodě Annabrandejs.cz! Stačí zakoupit online a do pár dní vám zašleme krásný papírový poukaz;) 1 000 Kč

Hydratujte pleť

Nezbytná je také hydratace pleti. Chronický zánět vznikající působením částic znečištění totiž oslabuje fungování ochranné kožní bariéry, která nejen, že může propouštět nežádoucí částice do organismu, ale navíc ztrácí schopnost zadržovat v sobě vláhu, a naopak narůstá transepidermální ztráta vody. Pro hydrataci a obnovu kožní bariéry volte produkty s obsahem kyseliny hyaluronové, ceramidů a dalších přirozeně zvlhčujících faktorů.

HYDR8 B5  - hydratační sérum HYDR8 B5 - hydratační sérum Potřebujete své pleti dodat vláhu? Spolehněte se na lehký gel HYDR8 B5. Díky kyselině hyaluronové a kyselině pantotenové bude pleť vyhlazená a chráněná. 1 350 Kč

Stejně důležitá je také vlastní každodenní ochrana kůže. Nejen před různými typy záření v čele s UV paprsky, ale také před znečištěním. V tom vám bude pomocníkem extrakt z moringy olejodárné. Plody tohoto severoindického stromu jsou nabité antioxidanty a dalšími látkami, které při topické aplikaci utváří nad kůží ochranný štít, který brání jejímu poškození.

LIPID-BALANCE CLEANSING OIL LIPID-BALANCE CLEANSING OIL Pokud vždy po čištění vnímáte nepříjemné pocity pnutí, štípání či svědění a vaše pleť je začervenalá a suchá, vyzkoušejte hedvábně jemný olejový čistič pleti LIPID-BALANCE CLEANSING OIL. Tak jemné čištění pleti jste dosud nezažili! 900 Kč

Starší články:
Kozinec blanitý čili astralagus je elixír dlouhověkosti
Zdravý život16.11.2018

Kozinec blanitý čili astralagus je elixír dlouhověkosti

Podporuje imunitní systém a na organismus má nejeden pozitivní účinek. Jeho hlavní efekt nicméně souvisí s telomery a enzymem telomeráza, tedy stárnutím na buněčné úrovni.

Metabolický syndrom aneb všichni plíživě tloustneme. Proč je to špatně?
Zdravý život12.11.2018

Metabolický syndrom aneb všichni plíživě tloustneme. Proč je to špatně?

Víte, co je to metabolický syndrom? Pokud jste se s tímto termínem dosud nesetkali, pak vězte, že se jedná v současnosti o nejběžnější civilizační onemocnění, jež v sobě propojuje několik lékařských diagnóz.

Nejlepší dárky k Vánocům jsou balíčky od Medik8!
Zdravý život8.11.2018

Nejlepší dárky k Vánocům jsou balíčky od Medik8!

Za vánoční dárky každoročně utrácíme hromady peněz. Jenže co svým blízkým pořídit, jestliže všechno už mají? Co takhle kosmetiku, která udělá radost, a navíc pokožce pomůže? Medaprex má pro vás připravené spektrum kosmetických balíčků, co potěší!

Jste ekologicky uvědomělí, ale zároveň chcete i péči o pleť, která funguje?
Zdravý život29.10.2018

Jste ekologicky uvědomělí, ale zároveň chcete i péči o pleť, která funguje?

Pak zvolte produkty britské značky Medik8. Ta je sice předním odborníkem na omlazení pleti a řešení jejích nedostatků. Po refreshi svých produktů na počátku tohoto roku se ale připojila také hnutí za zelenější a zdravější planetu a ve všech ohledech snížila svůj ekologický dopad.

Pomáhá skořice na diabetes? Přečtěte si fakta
Zdravý život10.9.2018

Pomáhá skořice na diabetes? Přečtěte si fakta

Cukrovka čili diabetes je onemocnění, pro něž je typická příliš vysoká hladina krevního cukru. Není-li pacient s cukrovkou dispenzarizován a léčen, objevit se mohou závažné zdravotní komplikace.