Největší mýty a fakta o kolagenu

Největší mýty a fakta o kolagenu

Mnoho expertů na zdravý životní styl nazývá kolagen „bílkovinou mládí“ nebo „fontánou mládí“. Není divu, protože kolagen tvoří až 75 % lidské kůže. Ve velkém množství se nachází i ve šlachách, vazivech, kloubech, nehtech a vlasech. Právě kolagen propůjčuje kůži pevnost, elasticitu, objem a pružnost. O doplňcích stravy s jeho obsahem ale koluje mnoho dezinformací. Tady máte souhrn toho nejdůležitějšího, co byste o kolagenu měli vědět.

MÝTUS: Doplňky stravy s kolagenem nepotřebuji

Zhruba po třicítce tělo ztrácí schopnost vytvářet adekvátní množství kolagenu, což se projevuje jak povolením pleti, tak vráskami, ale třeba i na hybnosti kloubů. V literatuře se uvádí, že produkce kolagenu v tomto věku je přibližně o 50 % menší než v průběhu dospívání. S příchodem menopauzy se situace ještě výrazně zhorší. Bohužel, z masa a potravin, i když je v nich dostatek bílkovin, dokáže člověk asimilovat asi jen 1 % na znovuvytvoření kolagenu v těle. Takže pokud si chcete zachovat mladistvou pleť a klouby, doplňky stravy s kolagenem jsou k tomu ideální prostředek.

MÝTUS: K doplnění kolagenu mi stačí pestrá strava dostatkem bílkovin

Molekula kolagenu je příliš velká – má hmotnost 300 000 Daltonů. Tenké střevo ji proto není schopno vstřebat. Trávicím traktem proto kolagen například z hovězího vývaru projde, aniž by z něj organismus jakkoliv těžil. Před přibližně 15 lety nicméně v Japonsku vyvinuli patentovanou metodu, tzv. enzymatické štěpení kolagenu na malé molekuly, jejímž výsledkem je hydrolyzovaný kolagen. Aminokyselinové řetězce jsou při enzymatickém štěpení přerušené, konečným produktem jsou malé molekuly o velikosti 5000 a méně Daltonů. Ty je již tenké střevo schopné vstřebat a dopravit je do krevního oběhu.

FAKT: Kolagen se dostane přes střevo do kůže

Kolagenové peptidy se po orálním užití vstřebávají přes tenké střevo do krevního oběhu a krví jsou distribuovány do celého těla, podobně jako jiné živiny získané ze stravy. Krví jsou transportovány do kůže, kloubů, kostí, srdce, nehtů, mozku, šlach a jiných částí těla. Klinické studie demonstrovaly zvýšené množství kolagenových peptidů v krvi poté, co účastnící studie užili hydrolyzovaný kolagen. Jakmile se kolagen dostane do těla, spustí se řetězová reakce, která již po několika týdnech příznivě ovlivňuje kůži, klouby, šlachy vaziva.

MÝTUS: Kolagen z doplňků stravy putuje přímo do kůže, kde působí

Není to tak jednoduché, že by se po užití kolagenového doplňku stravy kolagenové peptidy v kůži hned proměnily v kolagen, který okamžitě vyplní kůži. Poté, co se kolagenové peptidy dostanou do krve, se spouští mnoho procesů a musí být splněno vícero podmínek, aby začala syntéza kolagenových vláken v kůži.  Kolagen se v tenkém střevě absorbuje v podobě malých kolagenových peptidů, je distribuován krví do dermis (kůže). Tyto kolagenové peptidy pak stimulují buňky fibroblasty k produkci vláken kolagenu tím, že se váží na jejich receptory. Je proto důležité, aby kolagenových peptidů v doplňku bylo dostatečné množství. Důležitým kofaktorem syntézy kolagenu je také přítomnost vitamínu C, který celý proces urychluje.

FAKT: Na čím menší kousky je kolagen rozštěpený, tím lépe

Kolagen v doplňku stravy Collagen+11 je hydrolyzovaný do té míry, že je rozštěpený až na dipeptidy a tripeptidy. Toho je dosaženo pomocí speciální směsi pečlivě vybraných štěpicích enzymů. Proto má výjimečně vysokou vstřebatelnost a využitelnost.

MÝTUS: Čím více kolagenu v doplňku stravy je, tím je účinnější

Ano i ne. V našem doplňku je 2500 mg kolagenových peptidů značky Naticol®. Francouzský výrobce provedl dvě studie, a to s 2500 mg/ na den a s 5000 mg na den. Při užívání dvojnásobné dávky se sice ještě účinky zvyšovaly, nicméně jen nesignifikantně. Do našeho doplňku jsme se proto snažili dát takovou dávku, která je účinná, a doplněk zároveň doplnili dalšími bioaktivními látkami, které mají synergický účinek a příznivý vliv na stav kůže. 2500 mg kolagenu denně v podobě doplňku stravy může podle studie výrazně zvýšit hustotu kolagenu v kůži a snížit fragmentaci kožní kolagenové sítě. Neplatí tedy, že více je více. Na druhou stranu, velmi nízké dávky pod 1000 mg na den již signifikantní vliv na zlepšení stavu kůže mít nemusí.

MÝTUS: Všechny kolageny fungují stejně

Existují 4 druhy živočišných kolagenů: hovězí, drůbeží, prasečí a mořský (rybí). Ne všechny hydrolyzované kolageny ale účinkují stejně. Hovězí, drůbeží a prasečí kolagen obsahují převážně kolagen typu II, který je dobrý pro klouby, zatímco mořský kolagen je hlavně kolagen typu I. Ten se nachází v kůži, má na ni díky tomu lepší účinek.

Kolagen typu I a kolagen typu II pocházejí z různých zdrojů. Kolagen typu I má navíc menší molekuly, což znamená, že se lépe vstřebává a je lépe využitelný organismem k syntéze vlastního kolagenu v kůži. Kolageny typu II mají lepší účinek na klouby než na kůži. Je proto zapotřebí třeba vědět, co od kolagenu očekáváte. V případě, že chcete zlepšit zdraví svých kloubů, je lepší brát doplňky stravy s kolagenem typu II. V případě, že chcete zlepšit vzhled kůže a vyhladit vrásky, je zásadní a rozhodující abyste užívali doplněk stravy, který obsahuje převážně kolagen typu I.

FAKT: Rybí kolagen využije organismus nejlépe

Hovězí, prasečí a drůbeží kolagen se v doplňcích stravy vyskytují často, a to hlavně proto, že jsou levnější, protože se snáze extrahují. Mořský kolagen je nicméně kvalitou ostatním typům kolagenu nadřazený, protože ho tělo absorbuje lépe. Mořský kolagen získaný z rybích kůží a šupin ze studenovodních ryb má 1,5krát vyšší využitelnost než hovězí či prasečí kolagen.

MÝTUS: Proteinové doplňky stravy fungují stejně jako kolagenové

Na trhu je mnoho doplňků stravy s aminokyselinami, které prohlašují a tvrdí, že pomáhají budovat kolagen v kůži, protože aminokyseliny jsou stavebními prvky všech proteinů, a tím pádem i kolagenu. Aminokyseliny mají skutečně velmi příznivý vliv na zdraví člověka, ale příjem těchto aminokyselin nezaručuje produkci peptidů a kolagenu jako takového. Oproti hydrolyzovanému kolagenu působí v organismu totiž jinak.

Molekula kolagenu je složena z více než 20 aminokyselin, které jsou spojené dohromady a vytvářejí šroubovici. Kolagen je trojitá šroubovice, obyčejně tvořená ze dvou stejných řetězců a třetího s trochu odlišným složením. Kolagen je převážně tvořen aminokyselinami glycin, prolin a hydroxyprolin, které tvoří cca 50 % celého obsahu aminokyselin. V celém kolagenu je nicméně více než dalších 10 aminokyselin, které utváří strukturu šroubovice. Potřebujeme proto až 18 aminokyselin ve správných množstvích a poměrech, aby se vytvořila kompletní molekula kolagenu. Užívání kolagenových peptidů je víc účinné, protože máme k dispozici všechny potřebné aminokyseliny.

FAKT: Forma tobolek je pro doplňky stravy s kolagenem nejvhodnější

Forma tobolek je považována za lepší než prášek v sáčcích nebo gel, protože tobolky neobsahují ochucovadla, konzervační látky, cukr, umělá sladidla a jiné přídatné látky. V případě, že chcete mít čistý produkt bez zbytečných nebo škodlivých příměsí, vyberte si kolagen v tobolkách.

FAKT: Pro omlazení pleti nestačí kvalitní kosmetika

Kosmetické krémy a sera nanášené na pleť a kůži působí většinou jen na svrchní části pokožky. Do střední části kůže se jich dostane jen malé procento. Kolagen při vnitřním užitím naopak působí zevnitř od nejspodnějších částí kůže. Je to nový trend, který se nazývá beauty inside out, tedy krása, která vychází zevnitř.

MÝTUS: „Botox“ je pro omlazení pleti lepší než doplňky stravy s kolagenem

Po aplikaci botulotoxinu se vrásky skutečně rozplynou velmi rychle, sám o sobě ale kvalitu a pevnost kůže nijak nezlepšuje. Navíc, jak jeho efekt po půl roce vyprchá, je nutné jeho aplikaci opakovat, protože vrásky se během pár týdnu objeví znovu. Botulotoxin funguje tak, že dočasně vyřadí z provozu mimické svaly pod kůži. Ty se přestanou hýbat, a mimické vrásky se tím vyhladí. Bohužel, svaly pod kůží tím atrofují a kůže povoluje. Kdo chodí pravidelně na „botox“ se po několika aplikacích stává kandidátem na plastiku horních víček, které mohou poklesnout. Doplňky stravy s kolagenem naopak kůži zpevní a posílí zevnitř. Velká výhoda je, že nepůsobí jen na pleť v obličeji, ale i na celém těle. Na druhou stranu ale nemá jejich účinek tak rychlý a výrazný WOW efekt. Je třeba být trpělivý a 3měsíční kolagenovou kúru opakovat 1krát za rok. Tímto způsobem dokážeme oddálit potřebu aplikace botulotoxinu či plastických operací, ke kterým ve výsledku nemusí vlastně vůbec dojít.

Starší články:
FAQ na téma COLLAGEN + 11 Anna Brandejs
Doplňky stravy ANNA BRANDEJS27.12.2018

FAQ na téma COLLAGEN + 11 Anna Brandejs

Nejčastěji kladené otázky a odpovědi.

Doplňky stravy nejsou zbytečný luxus, ale důležitá součást naší výživy
Doplňky stravy ANNA BRANDEJS21.2.2018

Doplňky stravy nejsou zbytečný luxus, ale důležitá součást naší výživy

Před více než dvěma tisící lety hlásal Hippokratés, nejslavnější lékař antiky, že strava má být naší medicínou. Na tomto tvrzení se nic nezměnilo. Na kvalitě a složení stravy ale bohužel ano. Moderní civilizace si žádá bezchybné a na pohled atraktivní ovoce a zeleninu, stejně jako maximální výnosy.