Na prostatu, erekci i na klouby. Granátové jablko je opravdu božský plod

Na prostatu, erekci i na klouby. Granátové jablko je opravdu božský plod

Exotické ovoce původem ze Středozemí patří k nejzdravějším plodům na Zemi. Obsahuje řadu aktivních látek, které působí blahodárně na lidský organismus a může zlepšovat stav nejednoho onemocnění. A co víc, mělo to být právě granátové jablko, kterým Eva svedla v Bibli Adama!

Granátové jablko a prostata

Některé studie naznačují, že extrakt z granátového jablka může zpomalit postup rakoviny prostaty nebo tlustého střeva, protože stimuluje apoptózu (programovanou buněčnou smrt) rakovinných buněk. Zpomalit může také reprodukci prostatických rakovinných buněk. Látky ellagitaniny mohou navíc zamezovat růstu nových krevních cév, které jsou nezbytné pro výživu nádorů na prostatě.

Pozitivní vliv má na krevní cévy. Snižuje totiž hladinu škodlivého LDL-cholesterolu a brání ucpávání cév, které již souvisí s jejich kornatěním a vážnými kardiovaskulárními komplikacemi, jako je srdeční infarkt či mrtvice. Další pozitivním účinkem extraktu z granátového jablka na srdce a cévy je regulace krevního tlaku a snížení systolického krevního tlaku.

Proti zánětům a problémům s klouby

Extrakt z granátového jablka podle řady studií působí proti degradaci kloubních chrupavek, typické pro artrózu, která je frekventovanou zdravotní komplikací v rozvinutých zemích světa. Existuje řada druhů artrózy, pro většinu z nich je typický zánět v kloubech. Protože ale granátové jablko působí silně protizánětlivě, mimo jiné díky obsahu antioxidantů, může být prevencí těchto problémů. Redukuje totiž aktivitu enzymů, které vyvolávají zánět poškozující při osteoartróze klouby. Tato tvrzení je nicméně třeba potvrdit studiemi na lidských pacientech, současná poznání pramení z laboratorních testů myší.

Chronické záněty mohou být vedle artrózy také častým spouštěčem závažnějších onemocnění. Jednat se může o nemoci kardiovaskulární soustavy, rakovinu, cukrovku 2. typu či Alzheimerovu chorobu.

Problémy s erekcí? 

Vedle pozitivního vlivu na prostatu je granátové jablko prospěšné mužům i v dalším směru, protože může napomoci zlepšit stav erektilní dysfunkce. Její příčinou je zhoršená krevní cirkulace v erektilní tkáni, která často pramení z jejího oxidativního poškození. U zvířat přitom extrakt z granátového jablka navyšuje cirkulaci krve a erektilní odpověď, další studie na lidech jsou nicméně pro potvrzení tohoto tvrzení nezbytné.

Aktivní látky v granátovém jablku působí také proti plísním a bakteriálním infekcím, stejně jako kvasinkám, pozitivní vliv tak mohou mít na záněty a infekce dutiny ústní, jako například gingivitida, periodontitida a zubní stomatitida. Protože je granátové jablko bohaté na dusík, který prokazatelně zlepšuje sportovní výkon, je extrakt z něj vhodným doplňkem stravy pro sportovce.

Plné důležitých vitamínů

Benefity vám může přinést jak extrakt z granátového jablka v podobě doplňků stravy, tak konzumace džusu z granátového jablka nebo přímo samotného čerstvého ovoce, které je plné antioxidantů a důležitých živin, mimo jiné vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E, vitamínu K, bílkovin, kyseliny listové, vlákniny, draslíku a niacinu. Ty všechny podporují celkové zdraví organismu.

Granátová jablka obsahují dvě rostlinné složky, které mu v součinnosti s ostatními živinami propůjčují výjimečné medicínské vlastnosti, a to punicalaginy a kyselinu punicovou.

  • Punicalaginy jsou extrémně silné antioxidanty, které nachází ve šťávě i slupce ovoce. Extrakt z granátového jablka se proto vyrábí převážně ze slupky. Antioxidační kapacitu má šťáva z granátového jablka až třikrát vyšší než červené víno či zelený čaj.
  • Kyselina punicová je hlavní mastnou kyselinou, která se v ovoci vyskytuje, a je typem konjugované kyseliny linolové s velmi silným biologickým účinkem.
  • Třetí skupinou aktivních látek jsou zmiňované ellagitaniny 
Starší články:
Pro zdravou prostatu se zaměřte na zinek
Zaměřeno na muže10.4.2018

Pro zdravou prostatu se zaměřte na zinek

Rakovina prostaty je nejčastějším onkologickým onemocněním u mužů s často fatálními následky. Proti rakovině prostaty nicméně může napomoci zinek.

Doplňky stravy pro muže by měly obsahovat zinek
Zaměřeno na muže9.2.2018

Doplňky stravy pro muže by měly obsahovat zinek

Pro pánské záležitosti je totiž obzvlášť důležitý! Ovlivnit může problémy s erekcí, nekvalitní sexuální život, sportovní výkon a dokonce i vzhled.

Doplňky stravy pro muže by měly obsahovat přesně tyto živiny
Zaměřeno na muže18.12.2017

Doplňky stravy pro muže by měly obsahovat přesně tyto živiny

Lidský organismus má sice potřeby, ať už jde o muže či ženu, stejné, i přesto zde ale existují jemné nuance. Jaké živiny by rozhodně měly obsahovat doplňky stravy pro muže?

Problémy s erekcí napomůže zvrátit ginkgo biloba
Zaměřeno na muže4.10.2017

Problémy s erekcí napomůže zvrátit ginkgo biloba

Erektilní dysfunkce, čili hovorovým jazykem řečeno problémy s erekcí jsou velmi častým jevem, které se běžně objevují u čtyřicátníků a jejich frekvence roste s rostoucím věkem mužů.

Parabeny v kosmetice mohou mít vliv na mužskou plodnost
Zaměřeno na muže9.8.2017

Parabeny v kosmetice mohou mít vliv na mužskou plodnost

Mnoho firem se v současnosti zaměřuje kosmetiku bez parabenů. Jsou skutečně ale parabeny takový strašák, kterého je třeba se bát, nebo je to vše jen velká mediální bublina? A jak je to s jejich vlivem na rakovinu prsu a kvalitu mužských spermií?