Proti nadměrné pigmentaci zakročte kurkumou

Proti nadměrné pigmentaci zakročte kurkumou

Kurkuma nejen, že je lahodné koření a zároveň ingredience, kterou byste měli konzumovat pro dokonalou chuť a bezpočet zdravotních benefitů, ale při topické aplikaci si dokáže poradit i s nadměrnou pigmentací.

Kde se bere hyperpigmentace

Pleť má tendenci tmavnout, především v případě poškození, při infekci, zánětu při podráždění. Také osoby s tmavším odstínem pleti jsou k hyperpigmentaci náchylní.

Rozvíjet se může například i po akné, po spálení od slunce nebo v důsledku hormonálních výkyvů. Akné je asi nejproblematičtější. Pro řadu osob jsou dokonce spíše než pupínky kosmetickým nedostatkem právě tmavé skvrny, které po akné na pleti zůstanou. Z toho důvodu se často lidé uchylují k zesvětlující látce hydrochinonu, jehož používání s sebou nicméně může nést jistá rizika, vedle podráždění a paradoxního zhoršení pigmentací se v poslední době diskutuje i jeho možná karcinogenita. Alternativy naštěstí existují.

Tři typy melaninu

Pleť takřka každého člověka obsahuje větší či menší množství kožního pigmentu, melaninu. Jeho drobná ložiska jsou roztroušena po bazální vrstvě kůže. Množství a typ melaninu pak pleti dodává její jedinečný barevný odstín.

Typ melaninu známý jako eumelanin pleť zabarvuje do hněda až černa, především kolem bradavek. Poté existuje pheomelanin, který je světlejší a pleti dodává růžový či červený tón. Hromadí se mimo jiné v pihách nebo zrzavých vlasech. Třetím typem melaninu je neuromelanin působící v mozku jako antioxidant a v pleti se s výjimkou některých onkologických onemocnění nehromadí.

Melanin ale v kůži není jen kvůli tomu, aby jí dodal barvu, působí také antioxidačně. A na tom, jakou barvu bude kůže mít, se ve skutečnosti vedle množství a typu melaninu podílí i další faktory, například přítomnost oranžového barviva beta-karotenu nebo úroveň zásobení kůže krví, potažmo kyslíkem.

Antioxidant, který chrání před slunečním zářením

Eumelanin působí jako katalyzátor chemických reakcí, které chrání DNA hlubších vrstev kůže před spálením UV paprsky. Eumelanin a pheomelanin také napomáhají kůži regenerovat v případě akné či jiných infekcích. Aby se vypořádala se slunečním zářením či akné, produkuje často kůže melaninu velké množství.

Jaká pleť je tmavými skvrnami nejvíce ohrožená?

Světlejší typy pleti obsahují melaninu poměrně méně. Rychleji se na slunci spálí, na druhou stranu se ale melanin nemusí vždy kumulovat a utvářet na pleti trvalé tmavé skvrny.

Oproti tomu tmavší typy pleti mají melaninu více. Na sluníčku tolik nehrozí, že se pleť spálí, jakmile však dojde k poškození pleti, ať už v důsledku infekce nebo poranění, začínají melanocyty v bazální vrstvě kůže s produkcí velkého množství melaninu. Eumelanin pak na kůži utváří viditelné, a často trvalé tmavé skvrny.

Jak proti tmavým skvrnám bojovat

Nadměrná pigmentace je tedy bohužel zcela přirozený jev, jehož rozvoji není snadné zabránit. Pro vybělení existujících pigmentací se používá zmiňovaný kontroverzní hydrochinon, nebo jiné účinné přírodní látky, jako kyselina kójová, sepiwhite, arbutin či oxyresveratrol. Ideální je proti nadměrné pigmentaci působit také preventivně.

Optimální prevence by měla zahrnovat každodenní ochranu před ultrafialovým zářením, kdy byste měli volit širokospektrální produkt účinný proti UVA i UVB paprsky, skvělým spojencem vám ale může být i vitamín C, který kromě zesvětlení a prozáření pleti podporuje i přirozenou odolnost kůže vůči slunečnímu záření.

Vedle těchto klasických látek můžete proti nadměrné pigmentaci vyzkoušet kurkumu. Kurkuma získávaná z kurkumovníku dlouhého je koření, jehož domovem jsou státy jižní Asie, především Indie, která je také největším producentem tohoto voňavého zázraku. Kromě toho, že zde má dlouho tradici její používání coby dochucovadla, snad ještě déle si zde cení jejího pozitivního vlivu na zdraví. Ajurvéda i tradiční čínská medicína ji využívají jako jednu ze základních ingrediencí.

Kurkuma pro krásnou pleť

Kurkuma, respektive především obsažený kurkumin redukuje záněty v organismu, působí antioxidačně, antibakteriálně, reguluje hladinu krevního cholesterolu.

Kurkuma nejen, že skvěle ochutí jídlo, ale napomáhá i ochraně srdce a kloubů Kurkuma nejen, že skvěle ochutí jídlo, ale napomáhá i ochraně srdce a kloubů Používání kurkumy má nejen v indické kuchyni dlouholetou tradici. Kurkuma je totiž hlavní součástí klasického indického koření kari.

Nás ale bude nyní zajímat hlavně to, jak kurkuma působí na pleť. V prvé řadě snižuje produkci melaninu. Když kůže dostane signál, že by bylo záhodno ztmavit pleť, třeba kvůli nárůstu UV záření, hypofýza začne vylučovat adrenokortikotropní hormon (ACTH). ACTH pak působí na bílkovinu s označením MC1R, která stimuluje produkci melaninu.

A právě zde do procesu vstupuje kurkumin, který omezuje aktivitu adrenokortikotropního hormonu, čímž se snižuje i produkce melaninu, a tím pádem dochází k redukci nadměrné pigmentace.

Kurkumin je silný antioxidant, který navíc působí v kůži protizánětlivě. Proti nadměrné pigmentaci tedy nefunguje pouze tak, že redukuje množství produkovaného pigmentu, ale zároveň působí i proti nežádoucím procesům, které syntézu melaninu spouští.

Hyperpigmentace ale zdaleka není jediný nedostatek, s nímž kurkuma dokáže pomoci. Díky svému protizánětlivému, antibakteriálnímu a antioxidačnímu účinku působí proti akné, proti stárnutí pleti, posiluje odolnost kůže vůči UVB záření a zlepšuje stav mastné pleti. Vyzkoušejte kurkumu s antioxidačních sérech na pleť Super C30 a Super C30 + Intense! 

SUPER C FERULIC SUPER C FERULIC Povyšte svojí ranní péči o pleť na vitamínový rituál pro omlazení s nejsilnějším antioxidačním sérem SUPER C FERULIC. Ultra účinné sérum obsahuje kromě vitamínu C také kyselinu ferulovou a výtažek z kurkumy, které zesilují účinek „céčka“. Získejte dokonalý vzhled pleti každé ráno, každý den! 2 070 Kč

Starší články:
Transepidermální ztráta vody. Víte, proč máte suchou pleť?
Problémy s pletí25.6.2018

Transepidermální ztráta vody. Víte, proč máte suchou pleť?

Termín transepidermální ztráta vody se často objevuje v popiscích kosmetických produktů nebo na kosmeticky a dermatologicky zaměřených blozích a videokanálech. Ne každý ale ví, co si pod tímto termínem představit. O co se ve skutečnosti jedná, a proč by vás měl tento pojem zajímat?

Hormony a pleť: Mohou za akné a vrásky?
Problémy s pletí21.6.2018

Hormony a pleť: Mohou za akné a vrásky?

Jak ovlivňují hormony naši pleť v různých životních etapách? Mají hormony vliv na vrásky a jak pleť ovlivňuje menopauza? Přečtěte si to v našem článku.

Mastná pleť v létě: Zbavte se lesku a pupínků i ve vedru
Problémy s pletí18.6.2018

Mastná pleť v létě: Zbavte se lesku a pupínků i ve vedru

Ať už se jedná o sezónní záležitost, nebo celoživotní, mastná pleť dokáže jednoho řádně nahněvat a pokazit snahy o dokonalý vzhled. Hlavně v létě se mastná, lesknoucí se pleť stává takřka neřešitelným problémem. Naštěstí ale existují způsoby, jak lesknutí pleti omezit. A to i v nejteplejším ročním období!

Co dělat proti miliím? V létě je hlavní ochrana před UV paprsky
Problémy s pletí7.6.2018

Co dělat proti miliím? V létě je hlavní ochrana před UV paprsky

Malé, neškodné, ale pěkně otravné. To jsou mílie, bílé tečky, které se čas od času objevují pod očima, na očních víčkách, ale i kdekoliv jinde na obličeji a celém těle. Jak se jich zbavit? A jaká je prevence jejich vzniku? Obzvlášť teď v létě se vám tyto tipy budou určitě hodit.

Zarudnutí pleti vás už nemusí trápit
Problémy s pletí2.5.2018

Zarudnutí pleti vás už nemusí trápit

Jak se zbavit zarudnutí pleti? Správnou péčí, vynecháním dráždivých produktů, ale i správnou životosprávou.