Mastná pleť v létě: Zbavte se lesku a pupínků i ve vedru

Mastná pleť v létě: Zbavte se lesku a pupínků i ve vedru

Ať už se jedná o sezónní záležitost, nebo celoživotní, mastná pleť dokáže jednoho řádně nahněvat a pokazit snahy o dokonalý vzhled. Hlavně v létě se mastná, lesknoucí se pleť stává takřka neřešitelným problémem. Naštěstí ale existují způsoby, jak lesknutí pleti omezit. A to i v nejteplejším ročním období!

Jako první je třeba si ujasnit, z čeho mastná pleť vlastně pramení. Na vině je nadprodukce kožního mazu daná aktivitou mazových žláz. Tu ovlivňuje především genetika, protože čím větší mazové žlázy vlastníte, tím více kožního mazu produkují, svůj podíl mají ale i změny v hladinách hormonů, stres a v neposlední řadě strava. V létě se navíc k těmto faktorům připojuje také teplé počasí či vyšší vlhkost, které produkci kožního mazu také přejí.

Mastná pleť rovná se akné. Nebo ne?

Mastná pleť nemusí být vždy synonymem akné, tyto dva kožní neduhy spolu ale nicméně mohou souviset. Na povrchu kůže se totiž mohou hromadit odumřelé kožní buňky, které následně mohou v kůži uzamykat kožní maz.

Jakmile sebum (kožní maz) zůstává pod kůží, objevuje se zánět, který je dokonalou živnou půdou pro aktivitu bakterií a dalších patogenů. Netrvá dlouho a na světě je pupínek. Naštěstí jsou ale k dispozici mechanismy, které tento proces umí zvrátit. Spolehněte se primárně na kosmetické produkty určené pro mastnou pleť.

Čištění pleti je základ. Dělejte to ale jemně!

Zároveň byste se ale neměli snažit pleť až příliš mýt, čímž ji zbavíte veškerého kožního mazu. Výsledkem kupodivu nebude matná pleť se zdravým vzhledem, ale možné podráždění pleti, nežádoucí změna jejího pH a ještě větší navýšení produkce kožního mazu. Tedy přesný opak toho, čeho jste chtěli dosáhnout. Rozhodně se vyvarujte produktů s obsahem alkoholu, který pleť extrémně vysuší. Naopak volte jemné čističe pleti, které ji nepřesuší, ale naopak podpoří zachování její přirozené hydratace a funkci ochranné kožní bariéry.

CLARIFYING FOAM CLARIFYING FOAM Hloubkové čištění pórů redukuje projevy akné a snižuje tvorbu mazu. Sáhněte proto po vysoce účinné antibakteriální exfoliační čistící pěně CLARIFYING FOAM a bojujte proti akné efektivně! Pěna se snadno aplikuje a pleť postiženou akné zklidňuje 720 Kč

Lehce mastné pleti prospěje pěnový čistič pleti s obsahem AHA či BHA kyselin podporujících její exfoliaci. Čištění pleti je ale jen začátek! Pleti pomohou také adstringentní tonika či pleťové vody, které pročistí a viditelně stáhnou póry, jež byste na pleť měli aplikovat po čištění. Ty ještě více omezí produkci kožního mazu a zlepší vzhled mastné pleti během dne.

Exfoliace, respektive peelingu se nevzdávejte

Existuje mýtus, že výživná kosmetika způsobuje mastnou pleť a stimuluje produkci kožního mazu. Tak to ale vůbec není. Skutečnou příčinou, pokud se zaměřujeme na kosmetiku, nejsou ani tak výživné produkty, ale spíš produkty, které pleť přesušují nebo jsou vůči ní příliš agresivní, třeba v případě velmi hrubých scrubů či rotačních čistících pleťových kartáčů s hrubými štětinkami. Také ty mohou vaši pleť připravit o důležitý přirozený maz, což zapříčiní obranný mechanismus v podobě jeho ještě větší produkce.

Do své péče byste měli také jednou či dvakrát týdně zahrnout peelingový přípravek. Pro mastnou pleť je totiž obzvlášť důležitý, z jejího povrchu odstraní odumřelé kožní buňky, a díky tomu udrží póry čisté. Nejen, že vaše kůže nebude v ohrožení akné kvůli nahromadění kožního mazu, nečistot a bakterií, ale navíc zlepší účinnost ostatních kosmetických produktů a jejich prostup do hlubších vrstev pleti.

Chraňte před sluncem, ale pozor na oleje

I mastná pleť si ale zasluhuje ochranu před ultrafialovým zářením. Jen si dejte pozor, aby opalovací krémy neobsahovaly oleje, které by lesknutí ještě podpořily. Sáhněte proto raději spíše než po chemické ochraně po ochraně fyzikální, která využívá oxidu zinečnatého a oxidu titaničitého, které sluneční paprsky od kůže přímo odrazí.

Pokud se na opalovací krém necítíte, zvolit můžete i CC krém, který funguje podobně jako make-up, tedy lehce kryje nedostatky, ale zároveň pleť chrání před slunečním zářením. A umí toho ještě mnohem více – pleť hydratuje a omlazuje.

Dermaheal CC krém - Odstín Natural Beige Dermaheal CC krém - Odstín Natural Beige Zredukujte všechny nedostatky pokožky s tímto multifunkčním krémem určeným pro kompletní korekci. Dermaheal CC krém hydratuje, rozjasňuje, zklidňuje a zároveň chrání před sluníčkem. A všechno to umí výborně! Odstín Natural Beige (přirozeně béžová) je vhodný pro světlejší typy pokožky. 580 Kč

Také sluníčko a žár připravují pleť o vláhu, a nemyslete si, že mastná pleť vláhu nevyžaduje! Jen na to musíte jít chytře. Určitě nepoužívejte hutné, mastné krémy jako vaše kamarádka, která má suchou pleť. Sáhněte spíš po lehkém gelu či séru, který kůži nezatíží a neucpe póry, třeba s obsahem kyseliny hyaluronové. Kyselina hyaluronová v pleti zadrží vodu, čímž zlepší funkci ochranné kožní bariéry, což ve výsledku sníží produkci kožního mazu. Kožního mazu vás tedy sice nezbaví, nicméně pleť zahrne vláhou, aniž by ji ještě přimastila. A to se v létě počítá.

Vedle gelu či séra se vám bude hodit i běžný denní krém, i když ne až tak běžný. Mastná pleť vyžaduje takový krém, který mastnotu stáhne a redukuje její lesknutí během dne.

BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR Denní hydratační krém, který zmatní vaši pleť a zároveň zničí bakterie způsobující akné? To je BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR! Zbaví vás akné, neucpává póry, rychle se vstřebá a zanechá vaše pleť krásně jemnou a vyhlazenou. A není testovaný na zvířatech. 1 560 Kč

Pozor si dejte na kosmetiku s vazelínou, naopak volte spíše ty s obsahem ceramidů, které také podpoří fungování a obnovu kožního pláště. Odlehčit byste měli také svoji noční péči. Pokud jste zvyklí používat hutný noční krém, volte během léta spíše lehké sérum. Trefa do černého bude sérum s obsahem retinolu, který nejen, že působí proti vráskám, ale také pleť pročišťuje a funguje proti akné.

A na závěr, nezapomeňte svoji pleť mít rádi. Vždyť trocha lesku, zejména dnes, v době, kdy tolik „frčí“ highlightery a třpytivé pudry, není na škodu!

S článkem souvisí tyto výrobky:

HYDR8 B5  - hydratační sérum
Potřebujete své pleti dodat vláhu? Spolehněte se na lehký gel HYDR8 B5. Díky kyselině hyaluronové a kyselině
100% vegan
V těhotenství a při kojení
1 350 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Co dělat proti miliím? V létě je hlavní ochrana před UV paprsky
Problémy s pletí7.6.2018

Co dělat proti miliím? V létě je hlavní ochrana před UV paprsky

Malé, neškodné, ale pěkně otravné. To jsou mílie, bílé tečky, které se čas od času objevují pod očima, na očních víčkách, ale i kdekoliv jinde na obličeji a celém těle. Jak se jich zbavit? A jaká je prevence jejich vzniku? Obzvlášť teď v létě se vám tyto tipy budou určitě hodit.

Zarudnutí pleti vás už nemusí trápit
Problémy s pletí2.5.2018

Zarudnutí pleti vás už nemusí trápit

Jak se zbavit zarudnutí pleti? Správnou péčí, vynecháním dráždivých produktů, ale i správnou životosprávou.

Vyvracíme největší mýty o akné. A přidáváme i tipy, jak se ho zbavit
Problémy s pletí16.4.2018

Vyvracíme největší mýty o akné. A přidáváme i tipy, jak se ho zbavit

Mnoho lidí trpí během svého života na akné. A co týče mladistvých a mladých lidí mezi 12 až 24 lety, těch zažije podle statistik trápení s pupínky na 85 %.

Jak se zbavit černých teček? Víme, co vám pomůže
Problémy s pletí6.4.2018

Jak se zbavit černých teček? Víme, co vám pomůže

Komedony jsou jednou z nejběžnějších forem akné. Běžným problémem jsou pro osoby s mastnou pletí, objevit se ale mohou na všech typech pleti. Vznikají, když kožní póry ucpe „mix“ odumřelých kožních buněk a kožního mazu.

Špatná pleť a psychika jdou ruku v ruce. Jak se zbavit stresu?
Problémy s pletí31.3.2018

Špatná pleť a psychika jdou ruku v ruce. Jak se zbavit stresu?

Emoce a stres mají na kvalitu pleti a vlastně i zdraví organismu velký vliv. Co proti negativním emocím nejlépe funguje a existují vůbec nějaké doplňky stravy proti stresu?