Hyperpigmentace vás zbaví oxyresveratrol. Šanci dejte také vitamínu C

Hyperpigmentace vás zbaví oxyresveratrol. Šanci dejte také vitamínu C

Nadměrná pigmentace je prevít. Jak se na pleti jednou objeví, je dost těžké se jí zbavit. Klíčová je v jejím vzniku prevence, tedy důsledná ochrana před ultrafialovým zářením. Když už ale tmavé skvrny na pleti máte, prevence není dostačující a je třeba přistoupit k akčnímu plánu.

Víte, jak vzniká nadměrná pigmentace? Neobejdeme se bez pigmentu melaninu a enzymu tyrozináza. Melanin je barvivo, které určuje naši barvu vlasů, ale také odstín pleti. Potud je vše v pořádku. Problém ovšem nastává v momentě, kdy dochází k navýšení produkce tohoto barviva. Pak se v kůži začínají utvářet tmavé pigmentové skvrny.

Problematický ale není jen nárůst produkce melaninu, ale také jeho nerovnoměrná distribuce v kůži a jeho hromadění na jednotlivých místech – v místech hyperpigmentace, či chcete-li říci stařeckých skvrn. Ano, také stařecké skvrny jsou nadměrnou pigmentací a jejich vznik nesouvisí ani tak s rostoucím věkem, jako spíše slunečním zářením.

Kde se bere pigmentace?

Pigmentové skvrny způsobuje slunce i teplo. Naštěstí se jich lze zbavit Pigmentové skvrny způsobuje slunce i teplo. Naštěstí se jich lze zbavit Tmavé skvrny jsou vedle vrásek jedním z nejčastějších problémů s pletí, které ženy v dospělosti řeší. Bohužel se jedná i o jeden z nejsložitějších. Kožní buňky totiž mají vlastní paměť a čím déle hyperpigmentací trpíte, tím náročnější je její zesvětlení. Co je však ještě horší, stačí jen trochu ultrafialových paprsků a tmavé skvrny jsou zpátky. Věděli jste, že jejich vzhled ještě zhoršuje teplo způsobující přehřátí pleti?

Bez enzymu ani ránu

Biosyntéza melaninu je složitý proces, jehož se účastní řada buněčných organel a především enzymů. Probíhá v buňkách melanocytech ve svrchní vrstvě kůže, epidermis. Hlavní slovo má enzym tyrozináza, který spouští proces melanogeneze (tvorby melaninu) tím, že hydroxylací přeměňuje tyrozin na 3,4-dihydroxyfenylalanin. V několika dalších krocích pak aktivitou enzymu tyrozináza a s ním souvisejících bílkovin dojde k syntéze eumelaninu, hnědo-černého barviva, může nicméně dojít také k produkci červeno-hnědého barviva feomelaninu.

Z hlediska výskytu nadměrné pigmentace je nicméně zásadní právě eumelanin, který se začíná v často nepravidelných strukturách hromadit ve svrchních vrstvách kůže. Jak pleť a organismus stárne, stává se i síť melanocytů nepravidelná. V lokalitách, kde je jejich výskyt větší, se může začít formovat okem viditelná nadměrná pigmentace a pleť získává nejednotný barevný odstín.

Stop tyrozináze

Tyrozináza je jednou z nejdůležitějších molekul souvisejících s nadměrnou pigmentací a produkcí melaninu. Jedná se o látku na bázi mědi, na niž je navázán glykoprotein. Vzhledem k tomu, že vlastně sama přímo spouští syntézu eumelaninu, v prevenci nadměrné pigmentace a redukci existujících pigmentací je klíčová její inhibice. Právě proto je jedním z nejoblíbenějších a v zesvětlujících produktech nejčastějším mechanismem boje proti pigmentaci. K inhibici dochází, když topicky či orálně dodaná látka zabrání přeměně tyrozinu na melanin.

Vedle toho existuje ještě jedna strategie, kterak hyperpigmentaci redukovat, a to zabránit přesunu melanozomů z melanocytů (buněk produkujících pigment melanin) do buněk keratinocytů, v jejichž lokalizacích se hyperpigmentace formuje. Tím, že se v keratinocytech sníží množství melaninu, dochází k zesvětlení tmavých skvrn a sjednocení barvy pleti.

Jak toho docílit?

Třeba topickou aplikací účinných antipigmentačních látek, jako je oxyresveratrol. Oxyresveratrol či hydroxyresveratrol je přírodní látka, kterou najdeme například v plodech moruší či chlebovníku druhu artocarpus lakoocha.

Při důsledné topické aplikaci oxyresveratrolu dvakrát denně dochází ke snížení množství nahromaděného melaninu, a tím pádem zesvětlení hyperpigmentace. Oxyresveratrol je navíc bohatý na antioxidanty. Ty svým působením brání vzniku řetězové reakce volných radikálů, které svojí aktivitou mohou stimulovat produkci melaninu, a tím pádem podněcovat vznik tmavých skvrn na pleti a nestejnoměrného barevného tónu. Oxyresveratol najdete v séru pro zesvětlení pleti White Balance Brightening Serum.

Problém s oxyresveratrolem

Oxyresveratrol je bohužel vysoce reaktivní struktura. V roztoku v kosmetickém produktu proto degraduje během týdnů. Jeho rozpad urychluje ultrafialové záření, vyšší teplota nebo vysoké pH roztoku. Oxyresveratrol, který rozpadu podlehne, již není účinný a nadměrnou pigmentaci zesvětlit nedokáže. Jak poznáte degradaci? Typicky zažloutlou barvou oxyresveratrolu či roztoku s jeho obsahem.

Aby degradaci roztoku zamezili, při výrobě séra White Balance Brightening Serum v Medik8 zvolili „klikací“ obal, který zajistí stabilitu oxyresveratrolu ve vysoké koncentraci 0,5 % po dobu 6 týdnů od prvního použití. Celé balení obsahuje dvě lahvičky séra.

Jestliže hledáte další látky pro redukci nadměrné pigmentace, vedle oxyresveratrolu vám budou dobrými pomocníky také vitamín C a extrakt z kurkumy, které společně působí v synergii a také zabraňují formování melaninu činností enzymu tyrozináza. Vitamín C navíc zlepšuje stabilitu oxyresveratrolu a působí antioxidačně. I tyto dvě látky najdete v séru White Balance Brightening Serum.

Starší články:
Alkohol v péči o pleť. Škodí nebo pomáhá?
Problémy s pletí26.10.2018

Alkohol v péči o pleť. Škodí nebo pomáhá?

S alkoholem v péči o pleť to není jednoduché, názorů na něj se vyskytuje celá řada. Je tedy pro pleť opravdu tak špatný, jako tvrdí někteří, nebo je to celé trochu jinak?

S růžovkou bojuje více než 415 milionů lidí. Řada z nich však na léčbu rezignuje
Problémy s pletí19.10.2018

S růžovkou bojuje více než 415 milionů lidí. Řada z nich však na léčbu rezignuje

Včasná diagnóza a následná terapie je přitom jedinou možností, jak progresi tohoto kožního onemocnění, které se v rozvinutých stádiích pojí i s výrazně negativním psychosociálním dopadem, zastavit či zpomalit.

Suchá pleť trápí velkou část populace. Její stav se s podzimem a zimou zhoršuje
Problémy s pletí17.10.2018

Suchá pleť trápí velkou část populace. Její stav se s podzimem a zimou zhoršuje

Podzim a zima jsou pro pleť náročná období. Dokonce i normální pleť je během nich často suchá a pnoucí. A co pak mají říkat nositelky a nositelé suchého typu pleti… Suchá pleť se naštěstí neřadí k neřešitelným problémům.

Ceramidy v kosmetice zbaví vaši citlivou či suchou pleť vrásek
Problémy s pletí12.10.2018

Ceramidy v kosmetice zbaví vaši citlivou či suchou pleť vrásek

Ceramidy jsou součástí pleti, což ale neznamená, že není potřeba je již do pokožky dodávat. Napomáhají totiž zadržovat vláhu, posilují ochrannou bariéru pokožky a podporují její vypnutý a zpevněný vzhled.

Ženšen je přímo studnice zdraví. A zbaví vás i tmavých fleků na pleti
Problémy s pletí30.7.2018

Ženšen je přímo studnice zdraví. A zbaví vás i tmavých fleků na pleti

Červený ženšen neboli panax ginseng je jednou z nejdůležitějších rostlin tradiční čínské medicíny, ne-li nejdůležitější. Není se čemu divit, na celý organismus má totiž veskrze pozitivní vliv. Při topické aplikaci navíc působí proti nadměrné pigmentaci a vráskám.