Kyselina hyaluronová může mít různou molekulární hmotnost. Která má nejlepší účinek?

Kyselina hyaluronová může mít různou molekulární hmotnost. Která má nejlepší účinek?

V poslední době zaznívají názory, že kyselina hyaluronová není příliš účinná proti vráskám, jemným linkám a povoleným konturám pleti, ale že je jen dobrým hydratačním činidlem. Na vině má být její molekulární hmotnost.

Typicky má mít totiž kyselina hyaluronová příliš velké molekuly, které nedokáží prostoupit do hlubších vrstev pleti, a pouze ji povrchově hydratují. Na druhou stranu existuje ale i nízkomolekulární kyselina hyaluronová, která již hlouběji do pleti prostoupit dokáže. Vysokomolekulární i nízkomolekulární kyselina hyaluronová působí na pleť každá jinak, benefity ale pleti přináší v jakékoliv formě.

Kyselina hyaluronová je u savců doslova všudypřítomná, tvoří většinu jejich pojivové tkáně. Průměrný člověk má v organismu asi 15 gramů kyseliny hyaluronové. Třetina tohoto množství se každý den obměňuje, dochází k jejímu rozkladu a opětovné syntéze. Kyselina hyaluronová je důležitá strukturní molekula v extracelulárním prostoru kůže. Produkují ji kožní buňky fibroblasty, fibrocyty a kmenové buňky kostní dřeně, které se objevují v případě poranění či poškození tkáně.

Při poškození kůže podporuje kyselina hyaluronová hojení

Když dojde k poškození kůže, například spálením pleti slunečním záření, uvolní se v kůži sada enzymů hyaluronázy, které kyselinu hyaluronovou rozloží na menší částice. Jejich velikost se může lišit od velmi nízké molekulární hmotnosti až po středněhmotnou kyselinu hyaluronovou.

Ta tlumí zánětlivou odpověď organismu, a podporuje hojení poranění pleti. Nízkomolekulární kyselina hyaluronová regeneraci stimuluje též, a navíc vedle toho brání oxidativnímu poškození kůže. Pozitivní výsledky přináší, co se hojení týče, také její topická aplikace.

Kyselina hyaluronová na pleť

Kyselina hyaluronová může být aplikována na pleť coby hydratační prostředek. Díky tomu, že neprostupuje do hlubších vrstev pleti, ale zůstává na jejím povrchu, váže zde na sebe vodu, a zachovává tím na pleti hydrataci.

Navíc se propojuje s dalšími molekulami kyseliny hyaluronové a utváří dočasnou bariéru. Podporuje tak zachování ochranné kožní bariéry po drobných poraněních pleti, nebo v případě suché pleti. Ideální je i pro citlivou pleť náchylnou k podráždění, protože se jedná o tělu vlastní látku, která jen zřídkakdy způsobuje alergické reakce.

Pro hydrataci pleti vyzkoušejte hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou a kyselinou pantotenovou Hydr8 B5.

HYDR8 B5  - hydratační sérum HYDR8 B5 - hydratační sérum Potřebujete své pleti dodat vláhu? Spolehněte se na lehký gel HYDR8 B5. Díky kyselině hyaluronové a kyselině pantotenové bude pleť vyhlazená a chráněná. 1 350 Kč

Nejen pro suchou pleť

Jak stárneme, pleť ztrácí schopnost zachovat si hydrataci, výsledkem je viditelná ztráta pevnosti a vypnutého vzhledu. Kyselina hyaluronová naopak hydrataci pleti dokáže obnovit, čímž se stává klíčovým hráčem v anti-ageingu. Svrchní vrstvy pleti navíc revitalizuje, vyhlazuje a zjemňuje, čímž jim dodává zářivý vzhled. Vzhled pleti zlepšuje okamžitě po aplikaci, s pravidelnou aplikací se nicméně její vliv na vrásky a jemné linky násobí.

Hyaluronát sodný se získává z kyseliny hyaluronové, s níž má společný účinek, významně ji ovšem převyšuje, co se vstřebatelnosti a využití v kůži týče. Neznamená to ovšem, že je teď na místě kyselinu hyaluronovou zatratit, obojí má své výhody. Existují dokonce produkty, které obsahují jak kyselinu hyaluronovou, tak hyaluronát sodný, které stav pleti zlepšují na vícero úrovních.

Kyselina hyaluronová zklidňuje, hydratuje, a navíc působí antioxidačně, pozitivní účinek má vedle citlivé pleti i na pleť ekzematickou a pleť s růžovkou. Pro hydrataci a omlazení je kyselina hyaluronová číslo jedna. Protože neucpává póry, je vhodná i pro aknózní a mastnou pleť.

Kyselina hyaluronová je glykosaminglykan, typ nevětveného polysacharidu. Ty jsou pro mladistvý vzhled pleti nezbytné, utváří velkou část mezibuněčné hmoty pojivových tkání, zejména kloubních chrupavek, vazů a šlach. V kůži je kyselina hyaluronová je dokonce hlavním glykosaminglykanem, pleť chrání a podporuje její regeneraci. Jeden gram kyseliny hyaluronové v sobě dokáže zadržet neuvěřitelných šest litrů vody! Představte si, jak dokonale působí v pleti.

Vyplní pleť bez otoků

Ještě působivější nicméně je, že pleť hydratuje, ale nezpůsobuje v ní nadměrné zadržování vody, a s tím spojené otoky. Otoky nejsou problematické jen z estetického hlediska, ale pro pleť nejsou zdravé, protože přílišné množství vody může ohrožovat soudržnost svrchní vrstvy pleti. Ideální je proto kyselina hyaluronová také pro péči o oční okolí, třeba v podobě očního krému proti vráskám Dermaheal Cosmeceutical, kdy pleť optimálně vyplní.

Oční krém Dermaheal Cosmeceutical Oční krém Dermaheal Cosmeceutical Trápí Vás vrásky okolo očí? Již nemusí! Oční krém Dermaheal vás zbaví vrásek okolo očí, revitalizuje jemnou pokožku očního okolí a obnovuje její elasticitu. Výsledkem budete mile překvapeni. 1 730 Kč

To, nakolik dokáže kyselina hyaluronová hydratovat pleť, je nesrovnatelné s jakoukoliv jinou aktivní látkou. Pozitivních účinků na pleť má ale mnohem víc, pleť vyplňuje, chrání a zpevňuje. Kůže trpí, když není chráněna před škodlivým ultrafialovým zářením, používáte-li agresivní kosmetické produkty a samozřejmě ji může oslabit i vnější prostředí. Protože ale kyselina hyaluronová napomáhá obnově ochranné kožní bariéry (kožního pláště), podporuje její obranu před těmito poškozeními.

S článkem souvisí tyto výrobky:

Doprava zdarma
CRYSTAL RETINAL 10
Užijte si viditelný anti-aging a redukci vrásek během noci s ultra silným nočním sérem s vitamínem A
100% vegan
2 670 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Medik8 připravil velký refresh svých produktů. Těšte se na nižší ceny, a ještě lepší produkty
Omlazení pleti1.5.2018

Medik8 připravil velký refresh svých produktů. Těšte se na nižší ceny, a ještě lepší produkty

Britská značka Medik8, odborník na péči o pleť podloženou vědeckým výzkumem tvořenou lékařskou kosmetikou, především na bázi vitamínů, vstupuje do další fáze svého vývoje. A vy můžete být při tom!

Omládněte o pár let, alespoň vzhledově. Díky těmto aktivním látkám
Omlazení pleti20.4.2018

Omládněte o pár let, alespoň vzhledově. Díky těmto aktivním látkám

Které účinné ingredience působí nejlépe proti vráskám, zpevňují pleť, odstraní hyperpigmentaci a celkově zlepšují vzhled stárnoucí pleti?

Noční krém proti vráskám, denní krém, sérum. Jaké látky by měly obsahovat?
Omlazení pleti27.3.2018

Noční krém proti vráskám, denní krém, sérum. Jaké látky by měly obsahovat?

Jaké látky zkrášlí a omladí vaši pleť ráno a které jsou naopak nejlepší večer? Co by měl obsahovat nejlepší noční krém proti vráskám a co by nemělo chybět v hydratačním séru?

Péče o stárnoucí pleť: volte retinol, kyselinu hyaluronovou a vitamín C
Omlazení pleti9.3.2018

Péče o stárnoucí pleť: volte retinol, kyselinu hyaluronovou a vitamín C

Kolem čtyřicítky dochází v organismu k řadě fyziologických změn. Abyste na ně byli připraveni, je vhodné lehce pozměnit vaši dosavadní péči o pleť a celé tělo.

Odličovač očí a čistící pěna či krém vás dokonale zbaví make-upu. Jak na to?
Omlazení pleti2.3.2018

Odličovač očí a čistící pěna či krém vás dokonale zbaví make-upu. Jak na to?

Pokud používáte pravidelně make-up, dá se předpokládat, že jej i pravidelně odličujete. Jste si však jisti, že používáte odličovač očí a další produkty na čištění pleti správně?