Multifunkční prostředek proti únavě, depresi a pro celkové zdraví, to je rozchodnice růžová

Multifunkční prostředek proti únavě, depresi a pro celkové zdraví, to je rozchodnice růžová

Sílu bylinek jako je rozchodnice růžová využívá tradiční lidová medicína po staletí i tisíciletí jako lék proti únavě, depresím a dalším zdravotním komplikacím. Dnes si tyto dary přírody nacházejí cestu také do zdravotnictví, farmakologie a kosmetiky.

Rozchodnice růžová (rhodiola rosea) je drobná bylinka která se přirozeně vyskytuje v Evropě, Severní Americe a Asii, především v horských oblastech. Lze ji nicméně pěstovat, poté vyšší nadmořskou výšku nepotřebuje. Kvete drobnými kvítky, jejichž vůně připomíná vůni růží, dokáže proto zkrášlit zahrádku či skalku. Pěstuje se ale především pro své blahodárné vlastnosti, jež přináší lidskému organismu. Právě díky této vůni má přídomek růžová, roseum. Nikoliv snad že by byla taxonomicky podobná růži.

Pro zdravotní a terapeutické využití nehrají prim voňavé kvítky, ale podzemní kořenové hlízy. Již od šedesátých let se zkoumáním účinků zabývají týmy ruských vědců. Podněty, proč se účinkem rozchodnice zabývat, pramení od populací na Sibiř, v Tibetu a horských oblastí Číny. Tamní obyvatelstvo po staletí využívá rozchodnici růžovou na oživení organismu a pro překonání nedostatku kyslíku vzhledem k vyšší nadmořské výšce. Doklady o využívání rozchodnice existují také od skandinávských Vikingů a z Islandu, jako součást léčiv je vedená i ve starých evropských lékařských herbářích.

Adaptogen proti stresu

Indikována je jako adaptogen vhodný pro použití při únavě, slabostech, depresích, který zvyšuje odolnost organismu vůči širokému spektru vnějších chemický, biologických i fyzických stresorů. Mezi další adaptogeny se řadí ženšen korejský, ženšen sibiřský nebo eleuteriokok ostnitý. Společně s rozchodnicí růžovou mají vliv na řadu fyziologických funkcí, ovlivňují hladiny neurotransmiterů, aktivitu centrálního nervového systému a srdce. Kromě toho, že působí adaptogenně, chrání nervovou a kardiovaskulární soustavu a působí stimulačně, antialergicky a protizánětlivě.

Zkoumání ruských, švédských a posléze dalších skupin vědců tyto účinky přisuzuje více než 140 látkám, které kořen obsahuje. Jedná se o monoterpenové alkoholy a jejich glykosidy, kyanogenní glykosidy, arylglykosidy, fenyletanoidy, fenylpropanoidy a jejich glykosidy, flavonoidy, flavonlignany, proanthocyanidiny a deriváty kyseliny galové.

Rhodiola jako vhodná součást doplňků stravy pro sportovce

Extrakt z rozchodnice je vhodný pro fyzicky aktivní osoby a sportovce. Při užití hodinu před sportovním výkonem dochází k nárůstu fyzických sil, odolnosti a posílení svalů, díky čemuž se zlepšuje vytrvalost a fyzický výkon, což potvrzuje dvojitě slepě kontrolovaná randomizovaná studie provedená v roce 2004 v Belgii, která byla zaměřená na mladé, fyzicky aktivní osoby.

Protože podporuje zachování a posílení svalů, je ideální i pro seniory, kterým hrozí sarkopenie, tedy ztráta svalové hmoty, a tím pádem zhoršení mobility a bolesti při pohybu. Pozitivně působí rhodiola rosea také na srdeční sval, kdy napomáhá normalizaci srdečního tepu bezprostředně po fyzické námaze a ochraňuje kardiovaskulární soustavu.

Reguluje i distribuci kyslíku krví do tkání, které okysličuje. Pravděpodobně navyšuje schopnost červených krvinek vázat na sebe kyslík. Větší okysličení se opět hodí sportovcům, ale těžit z něj může kdokoliv, kdo je pod tlakem, a to jak fyzickým (sport), tak mentálním. Tato tvrzení ohledně rozchodnice je nicméně třeba podrobit ještě dalším výzkumům.

Dvě hlavní aktivní složky rozchodnice růžové, rosavin a salidrosin, stimulují transport prekurzorů serotoninu, tzv. hormonu štěstí a v mozku navyšují jeho dostupnost. Právě proto napomáhají odolat fyzickému i mentálními stresu a depresím. Kvůli lepší dostupnosti serotoninu se rozchodnice využívá i při terapií sezónních depresí, které bývají způsobeny nedostatkem světla v zimě.

Proti únavě rozchodnici

Rozchodnice růžová zlepšuje koncentraci a paměť a podporuje jasnou mysl. Jako doplněk stravy je proto ideální pro studenty, jimž napomáhá s učením, ale zároveň inhibuje negativní vliv stresu, například ze zkoušek. Zajímavé je, že stejný účinek, tedy podpora mentální kapacity, se dostavuje jak při dávce dvojnásobné, tak běžné. Rozchodnice navíc funguje proti únavě, aniž by měla nežádoucí vedlejší účinky, kdy se po ukončení užívání objevuje nadměrná únava a letargie.

Extrakt z rozchodnice růžové podporuje obranyschopnost tím, že stimuluje produkci NK buněk (označení plyne z anglického natural killers, tedy přirození zabijáci). Tito „zabijáci“ patří k nejsilnějším buňkám imunitního systému a dokáží zlikvidovat nádorové buňky či buňky napadené viry. Rozchodnice se tímto způsobem podílí na přirozené ochraně organismu před nádorovými onemocněními. Působí také antimutagenně, tedy podporuje opravné mechanismy DNA.  

S obranyschopností souvisí i další účinek této kořenové hlízy, a to podpora funkce jater, kdy rhodiola urychluje vyloučení škodlivin a toxinů z organismu.

Kořenová hlíza rhodioly růžové obsahuje řadu antioxidantů, napomáhá tak ochraně tělesných tkání a orgánů před zhoubným účinkem volných radikálů a předčasným stárnutím. Zkoumá se také její vliv na hladinu krevního cukru coby prevence diabetu či prevenci hypertenze.

Extrakt z rozchodnice je dokonce v některých státech využíván ve farmakologii, a to především jako složka stimulačních přípravků, přípravků pro léčbu neuróz a neurologických poruch či psychopatií.

Starší články:
YOUNG 4 EVER účinně bojuje proti stárnutí zevnitř
Zdravý život23.2.2018

YOUNG 4 EVER účinně bojuje proti stárnutí zevnitř

Většina z nás by chtěla zůstat navždy mladá. Tisíce let hledá lidstvo elixír mládí, který bohužel neexistuje. Vědci dnes potvrzují, že stárnutí je normální fyziologický proces organismu, který není možné zastavit. Existují ale způsoby, jak ho výrazně zpomalit. Dokonce lze odečíst i několik let na vzhledu nebo stavu vnitřních orgánů.

Jak zhubnout? Držte se těchto zásad, jak jíst, a ono to půjde!
Zdravý život16.2.2018

Jak zhubnout? Držte se těchto zásad, jak jíst, a ono to půjde!

Hubnutí není legrace. Teď, kdy už pominula nereálná lednová předsevzetí a hladovky a na permanentky do posilovny se vesele práší na poličce, se můžete do hubnutí pustit s rozvahou a odhodláním. Budete-li následovat tato doporučení, úbytek kilogramů se dostaví. Pomalu, ale jistě, a to je přesně přístup, jakým hubnout chcete. Rychlá řešení totiž často přináší nežádoucí jo-jo efekt.

Doplňky stravy pro sportovce aneb Kolagen nade vše
Zdravý život2.2.2018

Doplňky stravy pro sportovce aneb Kolagen nade vše

Ať už cvičíte doma u DVDčka, chodíte do posilovny, milujete jógu nebo nedáte dopustit na běhání, měli byste svoji pozornost zaměřit na kolagen. Může vám totiž pomoci dosáhnout lepších výsledků a podpoří vaše zdraví a optimální regeneraci.

Je kosmetika bezpečná? Pokud obsahuje tyto látky, nikoliv
Zdravý život1.2.2018

Je kosmetika bezpečná? Pokud obsahuje tyto látky, nikoliv

Kterým složkám kosmetických produktů byste se měli vyhnout a jaká jsou jejich potenciální rizika pro organismus?

K posílení imunity vám dopomůže vitamín C
Zdravý život26.1.2018

K posílení imunity vám dopomůže vitamín C

Pořád nemocní? Možná vám chybí vitamín C, který dokáže k maximálním „výkonům“ nabudit imunitní systém. Protože vaši imunitu podpoří, měli byste si dát pozor na jeho dostatečný příjem.