K posílení imunity vám dopomůže vitamín C

K posílení imunity vám dopomůže vitamín C

Pořád nemocní? Možná vám chybí vitamín C, který dokáže k maximálním „výkonům“ nabudit imunitní systém. Protože vaši imunitu podpoří, měli byste si dát pozor na jeho dostatečný příjem.

Lidský organismus nedokáže sám vitamín C syntetizovat, je třeba jej organismu v dostatečném množství dodávat. Protože je ve vodě rozpustný, organismus jej dokáže vyloučit. Proto je třeba přijímat nejen dostatečné množství, ale také jej přijímat pravidelně.

Vitamín C podporuje zachování zdravých tkání a jejich hojení, významně ale může podpořit aktivitu imunitního systému.

Problémy s imunitou mohou způsobovat častou nemocnost

Nedostatek vitamínu C bývá spjat s častým nachlazením a delší dobou zotavení se z onemocnění. Ačkoliv nachlazení nebývá typicky považováno za životu nebezpečné onemocnění, může vést k zápalu plic a dalším respiračním onemocněním, které již na životě člověka, zejména seniora, ohrozit mohou.

Jsou to právě častá nachlazení, která mohou značit, že s fungováním imunitního systému nemusí být něco v pořádku. V takovém případě může být organismus náchylný ke kaskádě vážnějších infekčních onemocnění.

Typy obranyschopnosti

Řadu klíčových aspektů obranyschopnosti přitom nedostatek vitamínu C ovlivňuje. Patří mezi ně vrozená obranyschopnost, s níž se rodíme, dále adaptivní systém, který se rozvíjí v dětství a mladé dospělosti, aktivita buněk imunitního systému a dokonce má vliv na produkci protilátek bojujících proti infekčním agens.

Proto, že vitamín C ovlivňuje celou řadu aspektů obranyschopnosti, při jeho nedostatku dochází k oslabení imunitního systému. Vedle toho mohou při nedostatku organismus vážně ohrožovat i jinak nenáročné infekce a onemocnění. Ještě rizikovější je pak tento jev u seniorů, u nichž dochází k tzv. imunosenescenci, tedy stárnutí imunitního systému, které negativní vliv vitamínové deficience ještě zesilují.

Pokles hladiny vitamínu C

K nedostatku vitamínu C může dojít z různých příčin, jednou z hlavních je stárnutí organismu. Koncentrace vitamínu C se v buňkách imunitního systému snižuje s rostoucím věkem.

Tento trend může vést až k poškození DNA, bílkovin a molekul tuku nezbytných pro funkční obranyschopnost. Jednak se tak děje kvůli nárůstu oxidativního prostředí, které navyšuje nároky na vitamín C (je silným antioxidantem), spouštěčem snižování hladiny vitamínu C může nicméně být také stres.

Aktivní transport vitamínu

Jednou z nejdůležitějších funkcí vitamínu C je podpora obranyschopnosti. Buňky imunitního systému ve svých membránách mají zabudované molekuly pro aktivní transport vitamínu C, které do buněk v případě potřeby aktivně vitamín C „pumpují“.

Kdy potřeba vitamínu vzrůstá?

Například při zánětu či infekci, kdy transportéry navyšují svoji aktivitu a čerpají do buněk vitamín C, který je zde využit pro vnitřní buněčné mechanismy. Právě proto lze pozorovat při nemoci či infekci pokles hladiny vitamínu C v krvi. Při nemoci byste proto měli příjem vitamínu C navýšit.

Obsah vitamínu C v buňkách imunitního systému je těsně spjat s aktivitou těchto buněk, především v případě fagocytů, které pohlcují a ničí infekční organismy, a T-lymfocytů, které organizují a určují aktivitu dalších imunitních buněk. Imunitní systém lze naštěstí podpořit suplementací vitamínem C, přijmout byste jej měli zhruba 90 mg denně.

Pro optimální fungování obranyschopnosti v současnosti řada odborníků doporučuje až příjem 1 gram denně (1000 mg) vitamínu C jako přídavek ke stravě bohaté na ovoce a zeleninu.

Dostatečný příjem vitamínu C může nejen snížit délku a intenzitu běžného nachlazení, ale navíc snížit i riziko toho, že se nachlazení vůbec objeví. Podle některých názorů je nicméně třeba k vitamínu C přidat i suplementaci zinkem, jakmile se objeví první příznaky nachlazení.

Vysoce vstřebatelný vitamín C získáte v doplňku stravy Liposomal Vit. C ANNA BRANDEJS.

Podpora proti řadě onemocnění

Vedle podpory obranyschopnosti působí vitamín C pozitivně také v případě těchto onemocnění:

  • Diabetes: Součástí diabetu je silný oxidační stres, který může vést k zánětlivým procesům v organismu a zhoršení fungování některých orgánů. Vitamín C přitom může snižovat některé negativní symptomy spojené s diabetem, mimo jiné úzkosti, deprese a stres.
  • Kardiovaskulární onemocnění: Onemocnění srdce a mrtvice mají mnoho příčin, mezi hlavními je nicméně oxidativní poškození a záněty. Podle některých studií vitamín C zlepšuje funkci endotelu (fungování aktivních stěn krevních cév, které regulují průtok krve a krevní tlak) a dost možná i další oblasti kardiovaskulární medicíny.
  • Anémie: Vitamín C může působit preventivně proti anémii vzniklé nadměrným příjmem železa.
  • Periodontální onemocnění: Krvácení dásní a vypadávání zubů jsou běžnými znaky kurdějí. Toto onemocnění lze bez problémů zvrátit užíváním vitamínu C. U starších osob působí vitamín C také proti gingivitidě.
  • Osteoporóza: Vitamín C je nezbytný pro normální formování kostních bílkovin a podle některých studií může vitamín C působit preventivně proti úbytku kostní hmoty a frakturám způsobených osteoporózou.

Co se týče náchylnosti k onemocnění, studie se nyní zabývají tím, zda může vitamín C skutečně snižovat výskyt chřipky, ty současné naznačují, že ano.

Imunosenescence

Imunosenescence u starších osob zvyšuje riziko infekčních onemocnění, které nejsou problematické pro mladší ročníky. Podle laboratorních studií může vitamín C obnovit stárnoucí imunitní systém.

Vitamín podporuje obranyschopnost a na buňky imunitního systému má řadu pozitivních účinků:

  • NK buňky (z anglického výrazu natural killer, tedy „přirozený zabíječ“) imunitního systému směrují svoji aktivitu na infekční či zhoubné cíle, které jako takové identifikovaly další složky imunitního systému. Tak jako v případě dalších buněk, také aktivita NK buněk s věkem upadá. Jejich fungování nicméně stimuluje adekvátní příjem vitamínu C a bez jeho dostatku se snižuje. Vitamín C napomáhá NK buňkám vystopovat a následně zničit zhoubné buňky a navíc omezuje ochranný účinek krevních destiček (stimulují srážlivost krve) vůči těmto buňkám.
  • Neutrofyly jsou hlavními buňkami imunitního systému, které organismus využívá pro boj s bakteriálními infekcemi. Tyto buňky pohlcují cizorodé organismy, které následně ničí s využitím volných radikálů. Vitamín C podporuje vícero aspektů fungování neutrofilů, stimuluje jejich schopnost působit na bakteriální cíle a „zneškodnit“ nežádoucí toxiny. Při zneškodňování bakterií vznikají silné produkty oxidace, které mohou destruovat vedle bakterií i samotné neutrofyly. Právě proto je důležitý příjem vitamínu C, který neutralizuje škodlivé produkty oxidace, volné radikály v momentě, kdy ty zničí bakterie.
  • Lymfocyty jsou buňky imunitního systému, které produkují protilátky (B-lymfocyty) a působí v součinnosti s dalšími imunitními buňkami a společně postupují vůči nebezpečím, která hrozí organismu. Jakmile detekují hrozbu, začnou se lymfocyty rapidně reprodukovat v rámci proliferační odpovědi, kterou přítomnost vitamínu C navyšuje.
  • Protilátky jsou nebuněčné složky imunitního systému, které napomáhají identifikovat a zneškodnit hrozby a rakovinné buňky. Vitamín C je protilátkám prospěšný tím, že navyšuje hladinu všech tří hlavních tříd imunoglobulinů:
  1. IgA, které chrání před infekcemi především sliznice
  2. IgG, které posyktují dlouhodobou ochranu krevnímu oběhu
  3. IgM, které se po vystavení infekčním agens začínají jako první formovat v krvi

Při suplementaci vitamínem C a jeho dostatečném příjmu dochází k nárůstu imunoglobulinů v krvi. 

Starší články:
Co na překyselený organismus?
Zdravý život22.1.2018

Co na překyselený organismus?

Je můj organismus překyselený? Tuto otázku si pokládá stále větší část populace. Tělesné pH je totiž velmi důležité pro zdraví našeho organismu.

Jak si vybrat správný multivitamín nebo doplněk stravy?
Zdravý život12.1.2018

Jak si vybrat správný multivitamín nebo doplněk stravy?

Proč užívat multivitaminy? Důvodů je mnoho. I pokud se snažíte konzumovat zdravou a vyváženou stravu zahrnující množství ovoce a zeleniny, pokrýt nároky organismu na základní nejdůležitější živiny nemusíte. Pokud navíc nemáte chuť k jídlu, držíte dietu nebo nad tím, co jíte, zas až tak moc nepřemýšlíte, zaděláno máte na problém.

Lednová detoxikace těla proti únavě. Vyzkoušejte to
Zdravý život1.1.2018

Lednová detoxikace těla proti únavě. Vyzkoušejte to

Máte v novém roce pocit, že by nebylo od věci trochu pročistit organismus? Není divu, po všem tom svátečním hlaholu a přejídání. Zaměřit byste se proto měli především na játra, tlusté střevo, leč důležitý je proti únavě samozřejmě i kvalitní spánek a dokonce také pravidelný pohyb.

Nemáte také nedostatek hořčíku?
Zdravý život31.12.2017

Nemáte také nedostatek hořčíku?

Jak konstatuje Státní zdravotnický ústav, Češi přijímají zhruba o pětinu hořčíku méně, než by měli a než je doporučená denní dávka tohoto minerálu. Ve výsledku tak nedostatkem hořčíku trpí asi třetina populace.

Je kolagen na klouby nebo pro omlazení pleti?
Zdravý život15.12.2017

Je kolagen na klouby nebo pro omlazení pleti?

Kolagen je nejčastěji se vyskytující bílkovinou v organismu, utváří tak zhruba 30 % veškerých tělesných bílkovin. Označení kolagen pochází z řeckého výrazu pro lepidlo „kola“. A kolagen skutečně takovým „lepidlem“, který udržuje šlachy, vazy, klouby, kosti, svaly a zejména pleť pohromadě, je. Bez kolagenu by se doslova rozpadly.