Jak si vybrat správný multivitamín nebo doplněk stravy?

Jak si vybrat správný multivitamín nebo doplněk stravy?

Proč užívat multivitaminy? Důvodů je mnoho. I pokud se snažíte konzumovat zdravou a vyváženou stravu zahrnující množství ovoce a zeleniny, pokrýt nároky organismu na základní nejdůležitější živiny nemusíte. Pokud navíc nemáte chuť k jídlu, držíte dietu nebo nad tím, co jíte, zas až tak moc nepřemýšlíte, zaděláno máte na problém.

A to nezmiňujeme jako další důvod možného nedostatku klíčových živin vyčerpání půdy, a tím pádem snížený obsah živin v ovoci, zelenině, ale i mase, mléčných výrobcích a vejcích. Užívání multivitaminového doplňku stravy proto může tento nedostatek jedinou tabletkou odkázat do propadlišť dějin.

Přečtěte si o nedostatku živin v ovoci a zelenině v tomto článku:

Jíte pět porcí ovoce a zeleniny denně a máte pocit, že vám to zaručí zdraví? Kdepak Jíte pět porcí ovoce a zeleniny denně a máte pocit, že vám to zaručí zdraví? Kdepak Zdá se vám zbytečné konzumovat různé doplňky stravy, protože jste přesvědčení, že všechny potřebné vitamíny a minerály načerpáte z toho, co sníte? Tak to pozor, ani těm, kdo jí velké množství ovoce a zeleniny se nedostatek důležitých živin nemusí vyhnout.

Multivitamín by samozřejmě neměl být náhradou za nezdravou stravu a životní styl. Protože je ale česká populace ohrožená nedostatkem některých živin, mohou být doplňky stravy řešením tohoto problému. Jak naznačuje tato a tato studie, největší riziko nedostatku panuje u vitamínu D, vápníku, železa, vitamínu A, kyseliny listové, n-3 polyenových mastných kyselin, jódu, vitamínu E, selenu a dalších. To vše můžete získat ze správného multivitaminového doplňku stravy.

Po čem byste se měli u doplňků stravy porozhlédnout?

Pořádně si pročtěte složení. Zjistěte, jaké živiny přesně obsahuje a také, kolik jich tělu v jedné dávce dodáte. Zároveň byste si měli přečíst i to, jak se multivitamin užívá a kdy. Příbalový leták často doporučuje konzumovat suplementy při jídle.

Nejčastěji multivitaminové preparáty obsahují vitamín C, thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, vitamín B12, kyselinu pantotenovou, biotin, vitamín A, vitamín E, vitamín D, draslík, jód, selen, bór, zinek, vápník, hořčík, mangan, molybden, betakaroten či železo.

Vedle toho, jaké množství vitamínů a minerálů obsahuje jedna dávka doplňku stravy, podívat byste se měli také na to, kolik % doporučené denní dávky dané živiny pokryje denní dávka suplementu. Velká část multivitamínů obsahuje téměř 100 % doporučené denní dávky živin, nebo i více. Komplikované je poskytnout 100 % doporučení denní dávky živin, jako je vápník či hořčík, tabletky či denní dávka by totiž byly příliš velké a složité na polykání. Řešením pak může být například prášková forma doplňku stravy, tak jako v produktu proti překyselení organismu ANTI-ACID by Brandeis Clinic.

Pokud zvolíte formu doplňku stravy, který těchto živin poskytne jen dílčí část (obvykle se pohybuje mezi 25 – 30 % doporučené denní dávky), je třeba zaměřit na doplnění tohoto příjmu ze stravy. Dejte si proto mléko, špenát, maso, avokádo, listovou zeleninu či ryby.

Pro muže na erekci, pro ženy s kyselinou listovou

Doplňky stravy mohou být také šité na míru, například věku nebo pohlaví. Doplňky stravy pro ženy by měly obsahovat větší množství kyseliny listové, doplňky stravy pro muže zase látky na ochranu prostaty a reprodukčního ústrojí, případně na podporu erekce. Pro seniory je naopak vhodné dodat v podobě multivitamínu vápník, vitamín B6, B12 a vitamín D. Organismus začíná totiž produkovat méně enzymů, které jsou nezbytné pro získání vitamínu B12 ze stravy. Kyanokobalamin získaný ze suplementů je snáze absorbován.

Vyberte si doplňky stravy pro váš věk i pohlaví:

Většina multivitaminových doplňků stravy je sestavená tak, aby uspokojila všeobecné nároky organismu.

  • Dejte si pozor na trvanlivost. Ani multivitaminy nejsou věčné! V průběhu času mohou ztrácet svoji účinnost, zejména pokud je uskladňujete na nevhodných místech. A jaká to jsou? Uložit byste je měli na suchém chladném místě a vyhnou byste se naopak měli teplému a vlhkému prostředí. Zapomeňte, že je tedy budete mít připravené v koupelně, tím jim moc nepomůžete. Samozřejmostí by pak mělo být držet je z dosahu malých dětí.

Co by multivitamín měl určitě obsahovat?

Třináct základních vitamínů, z nich je devět ve vodě rozpustných, tedy takových, které si tělo neumí ukládat. Patří mezi ně vitamín C a vitamíny ze skupiny B. Ukládat v organismu se naopak mohou vitamíny rozpustné v tucích jako vitamín A, D, E a K.

Každý z vitamínů hraje roli v celkovém zdraví organismu. Vitamín A podporuje zdraví očního ústrojí, vitamín C je důležitý pro hojení a růst tkání, vitamín K je nutný pro správnou srážlivost krve a vitamín E pro vznik červených krvinek. Vápník a vitamín D jsou nezbytné pro zdraví kostí, vitamíny ze skupiny B podporují zdraví nervové soustavy a napomáhají metabolizovat jídlo. Některé vitamíny navíc působí v synergii s minerály, tak jako vitamín C napomáhá vstřebávat železo.

I minerály mají v organismu mnoho funkcí, podporují zdraví kostí, regulují srdeční rytmus, napomáhají správné produkci krvinek a jsou důležité pro produkci hormonů. Ve větším množství potřebuje organismus vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, chlór a síru, ve stopovém množství železo, zinek, mangan, jód, měď, kobalt, fluor a selen.

Mrkněte se i po něčem navíc!

Multivitamínové doplňky stravy nemusí nutně obsahovat jen vitamíny a minerály, mohou obsahovat i další speciální látky, jako jsou fytonutrienty. Tyto přírodní látky napomáhají vlastní ochraně rostlin před patogeny a jinou nepřízní. Díky svým vlastnostem ale mohou přinášet benefity i lidskému organismu. Antokyany v borůvkách či modrých hroznech podporují fungování mozku, karotenoidy v oranžových a žlutých plodech jako je dýně či mrkev podporují zrak a působí proti volným radikálům, sulforafany v košťálové zelenině mají pravděpodobně ochranný účinek vůči nádorovému bujení.

Starší články:
Lednová detoxikace těla proti únavě. Vyzkoušejte to
Zdravý život1.1.2018

Lednová detoxikace těla proti únavě. Vyzkoušejte to

Máte v novém roce pocit, že by nebylo od věci trochu pročistit organismus? Není divu, po všem tom svátečním hlaholu a přejídání. Zaměřit byste se proto měli především na játra, tlusté střevo, leč důležitý je proti únavě samozřejmě i kvalitní spánek a dokonce také pravidelný pohyb.

Nemáte také nedostatek hořčíku?
Zdravý život31.12.2017

Nemáte také nedostatek hořčíku?

Jak konstatuje Státní zdravotnický ústav, Češi přijímají zhruba o pětinu hořčíku méně, než by měli a než je doporučená denní dávka tohoto minerálu. Ve výsledku tak nedostatkem hořčíku trpí asi třetina populace.

Je kolagen na klouby nebo pro omlazení pleti?
Zdravý život15.12.2017

Je kolagen na klouby nebo pro omlazení pleti?

Kolagen je nejčastěji se vyskytující bílkovinou v organismu, utváří tak zhruba 30 % veškerých tělesných bílkovin. Označení kolagen pochází z řeckého výrazu pro lepidlo „kola“. A kolagen skutečně takovým „lepidlem“, který udržuje šlachy, vazy, klouby, kosti, svaly a zejména pleť pohromadě, je. Bez kolagenu by se doslova rozpadly.

Vánoce jsou stres. Zvládněte je letos v pohodě!
Zdravý život11.12.2017

Vánoce jsou stres. Zvládněte je letos v pohodě!

Vánoce klepou na dveře. Že nevíte, kde vám hlava stojí a z příchodu Štědrého dne se vám dělá spíš nevolno, než abyste se na něj těšili? Nenechte si nejhezčí svátky v roce zkazit jako každoročně. Přečtěte si předvánoční traumaplán.

Lykopen je silným spojencem pro vaše zdraví, působí i proti rakovině. Najdete ho třeba v rajčatech
Zdravý život16.11.2017

Lykopen je silným spojencem pro vaše zdraví, působí i proti rakovině. Najdete ho třeba v rajčatech

Lykopen je známý účinný fytonutrient s výraznou antioxidační kapacitou. Nejčastěji si jej spojujeme s rajskými jablíčky, vyskytuje se ale i v řadě dalšího ovoce a zeleniny.