Pro zdravou prostatu se zaměřte na zinek

Pro zdravou prostatu se zaměřte na zinek

Rakovina prostaty je nejčastějším onkologickým onemocněním u mužů s často fatálními následky. Proti rakovině prostaty nicméně může napomoci zinek.

Podle vědců hraje tento stopový minerál aktivní roli v zachování zdraví prostaty. V buňkách této žlázy se totiž kumuluje zinku vůbec největší množství ze všech tělesných tkání. Podle některých studií přitom přítomnost zinku potlačuje růst tumorů, především v prostatě.

Zinek potřebuje celý organismus

  • Zinek je stopový kov, který je nezbytný pro řadu biologických procesů odehrávajících se v organismu. Všechny tělesné buňky jej v určitých stupních svého vývoje vyžadují.
  • Žláza prostata je důležitá pro fungování mužské reprodukční soustavy. Produkuje tekutinu, která se během ejakulace smísí se spermatem, které produkují varlata, a sekretem ze semenných váčků. Prostatická tekutina utváří asi 30 % objemu spermatu. Důležitou rolí zinku je pak mírně alkalizovat sperma, aby dokázalo přežít v kyselém pH vaginálního traktu celou cestu až do dělohy.

Hlavní objem prostatické tkáně se utváří a je vylučován v nejvzdálenější oblasti prostaty, tzv. periferní zóně, která je také epicentrem rozvoje a rozšíření rakoviny prostaty. Buňky v periferní zóně jsou vysoce specializované tak, aby kumulovaly zinek. Výsledkem je, že prostatická tkáň obsahuje asi 10 až 15krát více zinku než jiné tělesné tkáně.

Speciální transportér pro kumulaci

Aby v sobě dokázaly hromadit tak velké množství zinku, jsou prostatické periferní buňky vybaveny speciálním bílkovinným transportérem zinku zvaným ZIP1. Ten vtahuje do prostaty zinek z krve, který je následně využit v buňkách, kde brání oxidaci citrátu.

Vysoká hladina zinku v prostatě je hlavním faktorem prevence vzniku rakoviny prostatických buněk. Pro většinu lidských buněk je nicméně vysoká hladina zinku toxická, nicméně díky tomu, že mají buňky periferní zóny prostaty speciálně rozvinutý mechanismus koncentrace zinku, není pro ně tento kov toxický. Naopak z jeho přítomnosti plyne benefit v podobě jejich ochrany.

O zinku se předpokládá, že potlačuje nádorové bujení. Za prvé směruje rakovinné buňky do apoptózy, tedy programované buněčné smrti. Apoptóza je jedním z hlavních obranných mechanismů organismu, který má za následek odumření nepotřebných nebo poškozených buněk. Vedle toho inhibuje migraci buněk a jejich vstup do dalších tkání, tolik příznačný pro maligní buňky.

Rakovinné buňky v prostatě mají přitom nízký obsah zinku, což je dáno jejich neschopností akumulovat v sobě kovové ionty takovým způsobem, jako to dokáže zdravá prostatická tkáň. Rakovinné prostatické buňky totiž ztrácí svoji schopnost hromadit v sobě tento stopový minerál. Naopak jeho kumulace je v případě malignity prostaty nepravděpodobná.

Zinek pro muže nad 40 let

Rakovina prostaty zůstává jedním z nejběžnějších onkologických onemocnění u mužů, která bývá společně s rakovinou kůže a plic nejčastější příčinou úmrtí spojeného s onkologickým onemocněním.

Muži starší čtyřiceti let by proto měli zvážit užívání zinku, a to z řady důvodů, nejen pro zachování zdravé prostaty. Kompletní mechanismus toho, nakolik zinek ovlivňuje zdraví prostaty, není zatím objasněn, faktem ovšem je, že jeho nízká krevní hladina bývá velmi často přítomna během řady malignit, například plic, hlavy, krku, prsu, žaludku či právě prostaty. Naopak zvýšená hladina zinku nebývá v případě nádorů pozorována.

Účinek prokázaný studiemi

Podle některých výzkumů pak příjem zinku, ať už ze stravy nebo doplňků stravy, může poskytnout žádoucí ochranu, zejména v případě pokročilých rakovin prostaty, které mívají často fatální následky.

Například podle této studie není průměrný příjem zinku spojen s celkovou redukcí výskytu rakoviny prostaty, nicméně suplementace zinkem ve výši 15 mg denně vykazuje 66% redukci v riziku rozvoje pokročilé rakoviny prostaty.

Jak naznačuje jiná studie provedená ve Švédsku, vyšší příjem zinku je spjat s 36% redukcí rizika úmrtí z důvodu rakoviny prostaty, úroveň ochrany před onemocněním byla ještě vyšší. Kromě toho je známo, že lokality, kde je nízký obsah zinku v podzemní vodě a vnějším prostředí, vykazují vyšší než průměrný výskyt rakoviny prostaty. Velké množství studií tedy naznačuje, že vyšší hladiny zinku jsou spjaty s výrazně nižším rizikem vzniku rakoviny prostaty. 

Například studie zaměřená na myši, které byly geneticky upraveny tak, aby u nich došlo k rozvoji rakoviny prostaty, naznačuje, že velikost vzniklého tumoru je závislá na výši příjmu zinku. V případě nejnižšího příjmu došlo k rozvoji největších tumorů, díky výsledku této studie se lze domnívat, že dostatečný příjem zinku může být prevencí onemocnění.

Ideální je zinek kombinovat s resveratrolem, který navyšuje akumulaci zinku v prostatické tkáni. Vedle toho má ale užívání doplňků stravy se zinkem řadu pozitivních účinků. Posiluje imunitní systém a napomáhá ochraně před infekcemi, především v respiračním traktu.

Dostatek zinku můžete získat také z doplňku stravy pro zdraví a krásu vlasů Beautiful Hair ANNA BRANDEJS.

Beautiful Hair ANNA BRANDEJS Beautiful Hair ANNA BRANDEJS Pecka pro vaše vlasy je nyní ještě účinnější! Beautiful Hair ANNA BRANDEJS je nejoblíbenější doplněk stravy na vlasy z naší nabídky. Nyní jsme jeho složení vylepšili a přidali dalších 5 aktivních látek. Zastavte stárnutí vlasů, jejich vypadávání, a dokonce šedivění a získejte konečně krásné a zdravé vlasy, o kterých sníte – s Beautiful Hair ANNA BRANDEJS! 1 190 Kč

S článkem souvisí tyto výrobky:

Beautiful Hair ANNA BRANDEJS
Pecka pro vaše vlasy je nyní ještě účinnější! Beautiful Hair ANNA BRANDEJS je nejoblíbenější doplněk
100% vegan
1 190 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Doplňky stravy pro muže by měly obsahovat zinek
Zaměřeno na muže9.2.2018

Doplňky stravy pro muže by měly obsahovat zinek

Pro pánské záležitosti je totiž obzvlášť důležitý! Ovlivnit může problémy s erekcí, nekvalitní sexuální život, sportovní výkon a dokonce i vzhled.

Doplňky stravy pro muže by měly obsahovat přesně tyto živiny
Zaměřeno na muže18.12.2017

Doplňky stravy pro muže by měly obsahovat přesně tyto živiny

Lidský organismus má sice potřeby, ať už jde o muže či ženu, stejné, i přesto zde ale existují jemné nuance. Jaké živiny by rozhodně měly obsahovat doplňky stravy pro muže?

Problémy s erekcí napomůže zvrátit ginkgo biloba
Zaměřeno na muže4.10.2017

Problémy s erekcí napomůže zvrátit ginkgo biloba

Erektilní dysfunkce, čili hovorovým jazykem řečeno problémy s erekcí jsou velmi častým jevem, které se běžně objevují u čtyřicátníků a jejich frekvence roste s rostoucím věkem mužů.

Parabeny v kosmetice mohou mít vliv na mužskou plodnost
Zaměřeno na muže9.8.2017

Parabeny v kosmetice mohou mít vliv na mužskou plodnost

Mnoho firem se v současnosti zaměřuje kosmetiku bez parabenů. Jsou skutečně ale parabeny takový strašák, kterého je třeba se bát, nebo je to vše jen velká mediální bublina? A jak je to s jejich vlivem na rakovinu prsu a kvalitu mužských spermií?

Problémy s erekcí má až polovina mužů. Přečtěte si, jak dosáhnout zlepšení erekce
Zaměřeno na muže28.7.2017

Problémy s erekcí má až polovina mužů. Přečtěte si, jak dosáhnout zlepšení erekce

Erektilní dysfunkce, impotence, problémy s erekcí – to vše je jedno označení téhož, neschopnosti dosáhnout sexuálního vrcholu. Podle dostupných dat postihuje každého druhého muže. Zlepšení erekce a její kvality lze naštěstí dosáhnout.