Ženšen je přímo studnice zdraví. A zbaví vás i tmavých fleků na pleti

Ženšen je přímo studnice zdraví. A zbaví vás i tmavých fleků na pleti

Červený ženšen neboli panax ginseng je jednou z nejdůležitějších rostlin tradiční čínské medicíny, ne-li nejdůležitější. Není se čemu divit, na celý organismus má totiž veskrze pozitivní vliv. Při topické aplikaci navíc působí proti nadměrné pigmentaci a vráskám.

V horách Mandžuska ve východní Asii, která je původním domovem této rostliny, se pro léčbu zdravotních obtíží využívá přes pět tisíc let. Perorálně se extrakt z červeného ženšenu užíval pro terapii hypertenze, diabetu, při problémech s ledvinami a játry a také v případě psychických poruch.

Ženšen je zkrátka snad nejoblíbenější léčivou bylinou. A rozhodně to „nemá“ zadarmo, ale díky svým pozoruhodným zdravotním benefitům. Čínští vládci si jej proto v jednu dobu cenili stejně jako zlata. Je to kořen ženšenu, který má na organismus pozitivní účinek. Omlazuje, obnovuje a posiluje tělo i mysl. Coby adaptogen je ženšen také rostlinou schopnou adaptovat se na environmentální stresory a vnější prostředí.

Aktivní látky v ženšenu

Ženšen obsahuje ve vysoké koncentraci saponiny a ginsenosidy, jedinečné rostlinné steroly, které mají mnoho různých až zázračných účinků na tělo a mysl. Gingenosidů obsahuje ženšen celou řadu, některé z nich mají přitom protichůdné účinky. Některé působí například stimulačně, jiné zklidňují. Jakkoliv to může znít podivně, je to tento účinek, který je jedním z nejpozitivnějších.

Právě proto je rostlina adaptogenem, který dokáže v těle navodit žádoucí rovnováhu. Adaptogeny, jichž je ženšen zástupcem, mají na organismus různý účinek. V případě stresu či úzkostí ženšen dokáže zklidnit. Naopak v případě únavy, kdy se nedostává energie, může zase ženšen působit stimulačně a doslova vlít život do žil.

Ideální (nejen) pro sportovce

Oblíbený je proto u olympioniků, vytrvalostních běžců a dalších sportovců, stejně jako u lidí vystavovaných stresovým situacím. Jeho stimulační působení ovšem nelze srovnávat s kofeinem. Ženšen je zcela přírodní a tělu energii dodává přirozeně, aniž by jej po delší době užívání zcela vyčerpal. Oproti kofeinu, který unavuje mimo jiné endokrinní systém, ženšen hloubkově vyživuje a tělo revitalizuje, přičemž i na žlázy s vnitřní sekrecí má pozitivní vliv a harmonizuje je. Na rozdíl od kofeinu se po konzumaci ženšenu typicky neobjevují problémy s usínáním.

Tím, že působí jako adaptogen, tedy „dvěma směry“, sice mozek stimuluje, zároveň při dobrém vnitřním rozpoložení organismus může zklidnit.  V případě stresu působí jako relaxant, zklidňuje a tonizuje nejen tělo, ale hlavně mysl.

Bystrá hlava díky ženšenu

Jedním z nejznámějších účinků ženšenu je jeho vliv na mentální výkon a mozek. Pozitivně působí na paměť, zrychluje reakce, napomáhá učení. Kromě toho dodává energii, pozornost a zamezuje mentální únavě.

Co se týče vlivu ženšenu na mozek, působí také neuroprotektivně a snižuje kognitivní úpadek pojící se s rostoucím věkem. Velmi pozitivní vliv vykazuje jeho užívání v případě Alzheimerovy choroby, jejíž negativní projevy redukuje a může dokonce zvrátit průběh tohoto onemocnění.

Lék pro dlouhověkost

Vedle toho při pravidelné konzumaci ženšen působí i jinak, například na délku života, kterou prodlužuje díky svému pozitivnímu vlivu na obranyschopnost a protizánětlivému účinku. V roce 1985 provedli v Jižní Koreji významnou studii zahrnující 6282 osob ve věku přesahujícím 55 let. Skupina byla rozdělena na čtyři podskupiny, na muže a ženy a skupiny dle pohlaví ještě na ty, kdo konzumovali ženšen a kdo nikoliv. Po 18 letech sběru dat se vynořily zajímavé skutečnosti. U mužů, konzumentů ženšenu, se snížila mortalita. U žen pak nešlo o komplexní snížení mortality, ale pouze snížení mortality spojené s výskytem rakoviny. Další studie na myších pak naznačují, že ženšen podporuje ochranu mitochondrií, což má na délku života též kladný efekt.

Ženšen pozdvihuje také libido, podporuje sexuální výkon a stimuluje pocity uspokojení, a to jak u mužů, tak u žen, v případě mužů má pozitivní vliv i u erektilní dysfunkce. Podporuje totiž produkci oxidu dusnatého, podobně jako léky na erekci na předpis. Kvalitu sexuálního života nicméně ženšen pozitivně ovlivňuje i u žen, taktéž díky lepšímu okysličení a prokrvení těla.

Vliv ženšenu na žlázy s vnitřní sekrecí souvisí i s jeho vlivem na metabolismus, potažmo váhu. Napomáhá dosažení a zachování optimální tělesné hmotnosti. Pozitivně ovlivňuje také metabolismus tuků a jejich ukládání v organismu a napomáhá normalizaci hladiny krevního cukru a její stabilitě v případě konzumace na glukózu bohatých potravin.

Jak působí na pleť?

Nejlepší uplatnění má ženšen při topické aplikaci v případě hyperpigmentace, nadměrné pigmentace pleti dané melaninem. Melanin je kožní barvivo způsobující zabarvení pleti. Nejednotný barevný tón pleti, tedy tmavší skvrnky, jsou typicky výsledkem nadprodukce melaninu, nebo jeho špatným rozložením v buňkách kůže. Syntézu melaninu spouští ultrafialové záření. Právě proto se na kůži starších lidí vyskytuje více pigmentových skvrn než u mladších.

Biosyntéza melaninu probíhající v epidermis v buňkách zvaných melanocyty je nicméně závislá na aktivitě enzymů v buňkách. Syntézu započíná aminokyselina L-tyrozin, která oxiduje na dihydroxyfenylalanin za účasti enzymu tyrozinázy. Jeho aktivitu inhibuje mimo jiné i vitamín C, díky čemuž je oblíbenou složkou produktů na redukci hyperpigmentace. Podobně ale působí také extrakt z fermentovaného červeného ženšenu – brání vzniku kožního pigmentu skrze inhibici tyrozinázy. Při topické aplikaci ginsenosidy inhibují melanogenezi, čímž podporují rozjasněný a barevně sjednocený vzhled pleti. Proti nadměrné pigmentaci ale překvapivě působí i při pravidelném ústním užití.

Omlazení podporuje topicky aplikovaný ženšen dvěma způsoby. Vedle redukce nadměrné pigmentace působí i proti vráskám. Navyšuje totiž produkci prokolagenu, kolagenu a dalších bílkovin. Kromě toho je účinný proti fotopoškození. Navyšuje syntézu fosfolipidů, a naopak brání enzymatické degradaci ve fibroblastech a apoptóze způsobené ultrafialovým zářením. Navíc podporuje zklidnění a regeneraci pleti a působí proti infekcím.

S článkem souvisí tyto výrobky:

C-TETRA LUXE
Sérum C-TETRA v ještě účinnější verzi, to je C-TETRA LUXE. Zpomaluje proces stárnutí pleti, rozjasňuje
100% vegan
V těhotenství a při kojení
1 850 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Proti akné, vráskám a unavené pleti zakročí kyselina salicylová
Problémy s pletí20.7.2018

Proti akné, vráskám a unavené pleti zakročí kyselina salicylová

Pokud se vám nepozdává, že byste si na pleť měli dávat kyselinu, tak vězte, že ta salicylová vaší pleti jedině prospěje. Prospěšná není pouze vůči mastné pleti s akné, ale napomůže i u jiných nedostatků. A navíc je její použití bezpečné.

Proti nadměrné pigmentaci zakročte kurkumou
Problémy s pletí10.7.2018

Proti nadměrné pigmentaci zakročte kurkumou

Kurkuma nejen, že je lahodné koření a zároveň ingredience, kterou byste měli konzumovat pro dokonalou chuť a bezpočet zdravotních benefitů, ale při topické aplikaci si dokáže poradit i s nadměrnou pigmentací.

Transepidermální ztráta vody. Víte, proč máte suchou pleť?
Problémy s pletí25.6.2018

Transepidermální ztráta vody. Víte, proč máte suchou pleť?

Termín transepidermální ztráta vody se často objevuje v popiscích kosmetických produktů nebo na kosmeticky a dermatologicky zaměřených blozích a videokanálech. Ne každý ale ví, co si pod tímto termínem představit. O co se ve skutečnosti jedná, a proč by vás měl tento pojem zajímat?

Hormony a pleť: Mohou za akné a vrásky?
Problémy s pletí21.6.2018

Hormony a pleť: Mohou za akné a vrásky?

Jak ovlivňují hormony naši pleť v různých životních etapách? Mají hormony vliv na vrásky a jak pleť ovlivňuje menopauza? Přečtěte si to v našem článku.

Mastná pleť v létě: Zbavte se lesku a pupínků i ve vedru
Problémy s pletí18.6.2018

Mastná pleť v létě: Zbavte se lesku a pupínků i ve vedru

Ať už se jedná o sezónní záležitost, nebo celoživotní, mastná pleť dokáže jednoho řádně nahněvat a pokazit snahy o dokonalý vzhled. Hlavně v létě se mastná, lesknoucí se pleť stává takřka neřešitelným problémem. Naštěstí ale existují způsoby, jak lesknutí pleti omezit. A to i v nejteplejším ročním období!