Ceramidy v kosmetice zbaví vaši citlivou či suchou pleť vrásek

Ceramidy v kosmetice zbaví vaši citlivou či suchou pleť vrásek

Ceramidy jsou součástí pleti, což ale neznamená, že není potřeba je již do pokožky dodávat. Napomáhají totiž zadržovat vláhu, posilují ochrannou bariéru pokožky a podporují její vypnutý a zpevněný vzhled.

Ceramidy jsou molekuly tuků, které se ve vysoké koncentraci vyskytují v buněčných membránách ve svrchních vrstvách kůže. Ceramidy tvoří 40 % veškerých tuků ve stratum corneum a existuje jich devět typů, označovaných jako ceramidy 1 až ceramidy 9. Jsou hlavní lipidovou složkou v lamelách v intercelulárních prostorech ve stratum corneum. Díky těmto lamelám působí epidermis jako typická bariéra chránící pleť. Ceramidy významně ovlivňují nejen vzhled pleti a její zdraví, ale také to, jak reaguje na vnější prostředí.

Jakou roli hrají ceramidy v pleti?

Právě díky nim je pleť celistvá a soudržná, dodávají jí objem a napomáhají zachování optimální hydratace. Formují ochrannou vrstvu, která brání transepidermální ztrátě vody a kůži chrání před viditelným poškozením vnějšími stresory a patogeny. Podobně jako retinol, niacinamid a různé peptidy stimulují i ceramidy obnovu kůže až na molekulární úrovni.

Silná dvojka

Dva prekurzory ceramidů, sfingolipidy a fytosfingosin, obsažené v kosmetických produktech pomáhají pleti samotné o sobě utvářet si více vlastních ceramidů. Díky tomu podporují nejen omlazení pleti, ale především posilují její vlastní ochranu a odolnost před vnějšími stresory.

Když už tedy v pleti ceramidy samy o sobě jsou, proč byste je měli kůži dodávat i topickou aplikací? Produkce ceramidů v kůži se totiž přirozeně snižuje, stejně jako se zhoršuje jejich kvalita. V kosmetických produktech navíc ceramidy obnovují přirozený obsah lipidů v kůži, k jejichž ztrátám dochází vlivem stárnutí organismu i vlivem vnějších faktorů, především poškozením kůže slunečním zářením nebo používáním agresivních produktů či kosmetiky, která pleť vysušuje.

Obsah ceramidů v kůži může snižovat i užívání některých léků na snižování hladiny cholesterolu a krevních tuků nebo strava s nedostatečným příjmem esenciálních mastných kyselin.

Postupné oslabování a vysušování pleti dané úbytkem ceramidů

V průběhu let tak dochází k oslabení kožního pláště, a v důsledku toho může být pleť suchá, hrubá, objevovat se mohou vrásky či začervenání nebo šupinky a další projevy dehydratace. Topickou aplikací ale můžete pleti chybějící či poškozené ceramidy doplnit.

Kosmetické produkty s obsahem ceramidů pomohou obnovit ochrannou kožní bariéru a zlepšit hydrataci, čímž pleti dodají objem, vyhladí ji, zjemní a zpevní. Omlazený vzhled pleti a redukce vrásek jsou zkrátka nevyhnutelné. Snižuje se i nadměrná citlivost pleti.

Úlevu ceramidy přináší také pro pleť, která je namáhaná ekzémy. Ekzematická pleť typicky obsahuje menší množství lipidů ve svých svrchních vrstvách než pleť normální. Také v případě lupénky je častým znakem nedostatek některých typů ceramidů. Produkty s jejich obsahem tedy mohou stav těchto a dalších kožních onemocnění zlepšit.  

Ceramidy patří mezi látky obnovující pleť. Protože jsou ale zároveň její přirozenou součástí, vhodné jsou pro všechny typy pleti, i pro tu nejcitlivější či náchylnou k akné, a dokonce i pro péči o oční okolí.

Kombinujte s dalšími aktivními látkami  

Nejlépe fungují společně s dalšími látkami, které podporují regeneraci pleti a dodávají jí objem, v angličtině označovanými jako „skin-replenishing“. Takové ingredience obohacují strukturu pleti, podporují zachování hydratace, pleť zjemňují, vyhlazují a dodávají jí objem. Zejména prospěšné jsou pro suchou pleť, kterou chrání před poškozením vnějšími faktory a dehydratací.

Obvykle jsou založeny na bázi tuků, a vyjma kyseliny hyaluronové se jedná typicky o omega mastné kyseliny, vitamín F, glycerin, cholesterol či fosfolipidy. Mnohé z těchto látek se navíc přirozeně vyskytují v pleti. Podobné kombinace lipidů jsou vhodné pro zlepšení tonu i textury pleti, ulevují také od známek přecitlivělosti.

Retinol je vždy plus

Protože ale ani sebelepší látka nezvládne omlazení pleti sama, kosmeceutický produkt by měl aktivních látek obsahovat vždy větší množství. Vedle výše zmíněných pleť obohacujících látek jsou důležité také kosmetické ingredience, které stimulují obnovu pleti a kožních buněk.

Nejlepším zástupcem této skupiny účinných kosmetických látek je retinol a ingredience od něj odvozené, peptidy či niacinamid. A v žádném případě byste neměli zapomínat na antioxidanty, jež brání volnoradikálovému řetězení a poškození pleti oxidativním stresem.

Ceramidy také na vlasy

Protože se jedná o lipidové molekuly, pozitivní vliv mají ceramidy též na vlasy. Při jejich pravidelném používání zlepšují strukturu vlasů a redukují jejich pórovitost, čímž jim dodávají sílu a lesk.

S článkem souvisí tyto výrobky:

ADVANCED NIGHT RESTORE
Omlaďte svou pleť přes noc s tímto hydratačním krémem a probouzejte se každé ráno se svěží, zářivou a
100% vegan
V těhotenství a při kojení
1 780 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Ženšen je přímo studnice zdraví. A zbaví vás i tmavých fleků na pleti
Problémy s pletí30.7.2018

Ženšen je přímo studnice zdraví. A zbaví vás i tmavých fleků na pleti

Červený ženšen neboli panax ginseng je jednou z nejdůležitějších rostlin tradiční čínské medicíny, ne-li nejdůležitější. Není se čemu divit, na celý organismus má totiž veskrze pozitivní vliv. Při topické aplikaci navíc působí proti nadměrné pigmentaci a vráskám.

Proti akné, vráskám a unavené pleti zakročí kyselina salicylová
Problémy s pletí20.7.2018

Proti akné, vráskám a unavené pleti zakročí kyselina salicylová

Pokud se vám nepozdává, že byste si na pleť měli dávat kyselinu, tak vězte, že ta salicylová vaší pleti jedině prospěje. Prospěšná není pouze vůči mastné pleti s akné, ale napomůže i u jiných nedostatků. A navíc je její použití bezpečné.

Proti nadměrné pigmentaci zakročte kurkumou
Problémy s pletí10.7.2018

Proti nadměrné pigmentaci zakročte kurkumou

Kurkuma nejen, že je lahodné koření a zároveň ingredience, kterou byste měli konzumovat pro dokonalou chuť a bezpočet zdravotních benefitů, ale při topické aplikaci si dokáže poradit i s nadměrnou pigmentací.

Transepidermální ztráta vody. Víte, proč máte suchou pleť?
Problémy s pletí25.6.2018

Transepidermální ztráta vody. Víte, proč máte suchou pleť?

Termín transepidermální ztráta vody se často objevuje v popiscích kosmetických produktů nebo na kosmeticky a dermatologicky zaměřených blozích a videokanálech. Ne každý ale ví, co si pod tímto termínem představit. O co se ve skutečnosti jedná, a proč by vás měl tento pojem zajímat?

Hormony a pleť: Mohou za akné a vrásky?
Problémy s pletí21.6.2018

Hormony a pleť: Mohou za akné a vrásky?

Jak ovlivňují hormony naši pleť v různých životních etapách? Mají hormony vliv na vrásky a jak pleť ovlivňuje menopauza? Přečtěte si to v našem článku.