Mimické vrásky vznikají, když se mračíte i smějete. Můžete se jich však zbavit

Mimické vrásky vznikají, když se mračíte i smějete. Můžete se jich však zbavit

Mimické vrásky vznikají opakovanými kontrakcemi (stahováním) svalů v obličeji. Jsou to třeba vrásky na čele, které se formují, když se mračíme, nebo vrásky kolem úst vznikající při smíchu, stejně jako glabelární rýhy mezi obočím a nebo vrásky kolem očí. Všechny jsou důsledkem interakcí mezi nervovými a svalovými buňkami.

Vznik mimických vrásek určuje řada faktorů. Jedním z nich jsou genetické dispozice, které se u jednotlivců liší. Co však máme všichni společného, to je postupný úbytek kolagenu a elastinu v kůži, který vede k povolení pleti a úbytku její pružnosti, které se pak projevují vznikem vrásek. Vlákna elastinu se narušují, pleť ztrácí schopnost regenerace a po svalové kontrakci se již pleť nevrací zpět. V místě kontrakcí se naopak objevují mimické linky.

Dalším faktorem vzniku vrásek je sluneční záření, o němž se předpokládá, že je příčinou až 80 % viditelných známek stárnutí pleti. Negativní vliv má samozřejmě i kouření, nadměrná konzumace alkoholu nebo nezdravá strava chudá na antioxidanty.

Jak vznikají mimické vrásky?

Svalové kontrakce jsou spouštěné elektrickými impulzy – akčním potenciálem, který se přesouvá od neuronů do svalových buněk. Děje se tak prostřednictvím neurotransmiterů, které se uvolňují z koncových částí neuronů a rozpouští se v prostoru mezi neuronem a svalovou buňkou. Navazují se pak na druhý neuron na svalové buňce, kde utváří akční potenciál, elektrický impulz skrze svalovou buňku. Neurotransmiter účastnící se této akce je acetylcholin.

Jak se akční potenciál pohybuje skrze první neuron, kanálky vápenatých iontů se otevírají. Ionty proudí skrze buňky a spouští propojení váčků s acetylcholinem s uzávěrem neuronové membrány. Proteinový komplex zvaný SNARE pak umožňuje acetylcholinu dokončit exocytózu, tedy jeho uvolnění do synaptického prostoru mezi neuronem a svalovou buňkou. V prostoru se pak naváže na receptory na svalové buňce, což vede k tomu, že se na ní otevřou sodíkové kanálky, které akční potenciál převedou do buňky. Následně dojde ke svalové kontrakci, když se acetylcholin naváže na receptory v postsynaptické membráně svalové buňky.

Dva faktory vzniku mimických vrásek

Pro svalovou kontrakci jsou tedy klíčové dva procesy, a to vstup vápenatých iontů do neuronu a vznik proteinového komplexu SNARE. Pokud tedy chceme omezit vznik mimických vrásek, je třeba zaměřit se na inhibici těchto dvou procesů.

Jak? Vyberte si peptidy, jako je argirelox. Ten působí proti vzniku mimických vrásek, podobně jako působí botulotoxin, nicméně jinými cestami. Je schopen zabránit tomu, aby nervy přenášely signály do svalů, které se na jejich základě stahují. Vzhledem k tomu, že ke svalovým kontrakcím nedochází, mimické vrásky jsou tak minimalizovány.

Jak tento peptid funguje?

Argirelox (Acetyl Hexapeptide-8, Pentapeptide-18), respektive jeho součást Acetyl hexapeptide-8 je složkou téměř totožnou s dílčí částí proteinového komplexu SNARE. Na něj se naváže, čímž jej destabilizuje, tudíž zabrání uvolnění acetylcholinu, a tím pádem svalové kontrakci.

Druhá součást Argireloxu je Pentapeptide-18, který upravuje uvolnění acetylcholinu z nervových buněk, a zároveň složitým mechanismem uzavírá kanálky vápenatých iontů. Výsledkem je nižší citlivost neuronů, a tím pádem zabránění uvolnění acetylcholinu. Svalové kontrakce jsou díky tomu utlumené.

Argirelox tak působí dvojím mechanismem – brání formování komplexů SNARE a uzavírá vápenaté kanálky, což obojí vede k redukci svalových kontrakcí, a tím pádem k minimalizaci mimických vrásek.

Jaká další taktika proti mimickým vráskám funguje?

Rozhodně se vyplatí pleť chránit před negativním vlivem UV paprsků, a to za každého počasí i v každém ročním období. Vybírejte vždy širokospektrální ochranu, která chrání před UVA i UVB paprsky.

ADVANCED DAY TOTAL PROTECT ADVANCED DAY TOTAL PROTECT ADVANCED DAY TOTAL PROTECT zvládne všechno – maximální ochranu pleti, hydrataci i omlazení. Nic víc nepotřebujete, o všechno se postará tento denní krém s SPF 30 a pětihvězdičkovou UVA ochranou a dalšími aktivními látkami. Vaše pleť bude dokonale chráněná a vyživená. 1 780 Kč

Dále volte topicky aplikované produkty s antioxidanty. Ideální je vitamín C, který se podílí na produkci kolagenu v kůži, kterou navíc rozjasňuje a osvěžuje, plus chrání před poškozením volnými radikály. Další účinnou taktikou je aplikace retinoidů, tedy látek odvozených od vitamínu A, jako je retinol, retinaldehyd či retinyl retinoate, které stimulují regeneraci a obnovu pleti na úrovni buněk, a tím pádem navyšují produkci kolagenu a elastinu.

PURE C15 sérum PURE C15 sérum Taky vás štvou tmavé skvrny na pleti a vrásky? Zbavte se jich s tímto účinným sérem, díky jehož používání dosáhnete viditelně světlejšího tónu pleti. Pleť bude navíc zpevněná a chráněná proti volným radikálům. Dopřejte si maximum, co vaší pleti dokáže vitamín C nabídnout, díky inovativní formě tzv. „dobíjení“. 1 470 Kč

Omlazení samozřejmě podpoří i exfoliace, tedy odstranění odumřelých buněk z povrchu kůže. Oblíbenými látkami stimulujícími exfoliaci jsou alfa- a beta-hydroxykyseliny, například kyselina salicylová, mandlová či mléčná.

SURFACE RADIANCE CLEANSE SURFACE RADIANCE CLEANSE Osvěžující čisticí produkt, který jemně obnovuje povrch pleti díky komplexu látek podporujících exfoliaci, vás zbaví rozšířených pórů a vyčistí vaši pleť. Odstraní i první známky stárnutí problematické pleti. Pleť je po aplikaci zjemněná, rozzářená a pročištěná bez pocitu suchosti či pnutí. Užijte si dvojí exfoliační sílu AHA a BHA kyselin a extraktů z citrusových plodů a mangostanu. 576 Kč

Starší články:
Exotický mangostan vám přinese krásnou pleť
Omlazení pleti21.10.2019

Exotický mangostan vám přinese krásnou pleť

Ve světě kosmetiky se čas od času objevují zajímavé přírodní extrakty, které mají ještě zajímavější účinky na pleť. Jedním z nich je rozhodně i výtažek z exotického mangostanu. Ten nejen, že podporuje pročištění pleti, ale má také prokazatelné účinky proti vráskám.

Chystáte se na chemický peeling? Takhle na něj připravíte pleť
Omlazení pleti7.10.2019

Chystáte se na chemický peeling? Takhle na něj připravíte pleť

Vedle topicky aplikovaných produktů není občas od věci svěřit se do rukou odborníků. Nejlepší je potom propojit kosmetické produkty s profesionálními ošetřeními stejné značky, tak jako v případě britské značky Medik8, která vedle účinných kosmetických produktů nabízí i profesionální ošetření ve formě peelingů.

Kyselina hyaluronová proti vráskám a pro hydrataci. Jak omlazuje pleť?
Omlazení pleti5.10.2019

Kyselina hyaluronová proti vráskám a pro hydrataci. Jak omlazuje pleť?

I když je kyselina hyaluronová oblíbenou složkou kosmetických produktů i doplňků stravy, je především přirozenou součástí lidského organismu. Kromě toho má jednu výjimečnou vlastnost – přitahuje k sobě velké množství vody, dokonce až tisícinásobek své váhy. V kůži pak průběžně navyšuje její hydrataci a dodává jí svěží vzhled a pružnost.

Máte rádi sladké? Zaděláváte si na vrásky
Omlazení pleti4.10.2019

Máte rádi sladké? Zaděláváte si na vrásky

Za hlavní příčinu vzniku vrásek a stárnutí pleti bývá považováno UV záření, které se na něm podílí mezi 70 až 80 %. Ani glykace nicméně není bez viny, na stárnutí pleti se podílí zhruba z 10 až 20 %. Co to glykace je, jak v těle vzniká a jak ji redukovat? Omlazení pleti zvládnete v pohodě správnou péčí.

Nanočástice zlata a kyseliny hyaluronové, které zpevňují pleť a odstraňují vrásky. Seznamte se s kosmetikou Endor
Omlazení pleti8.9.2019

Nanočástice zlata a kyseliny hyaluronové, které zpevňují pleť a odstraňují vrásky. Seznamte se s kosmetikou Endor

Nanočástice jsou prvky o velikosti desetitisíciny tloušťky lidského vlasu. V kosmetických produktech španělské firmy Endor Technologies jsou právě ony příčinou omlazení a zpevnění pleti.