Lactobacillus a další probiotika: Jak působí na pleť?

Lactobacillus a další probiotika: Jak působí na pleť?

Jestli si myslíte, že Lactobacillus a jiná probiotika najdete jenom v kefíru nebo jogurtu, jste na omylu. Jedním z posledních novinek kosmetické péče je využití těchto prospěšných mikroorganismů v topicky aplikovaných produktech.

Do probiotik řadíme mnoho různých kmenů bakterií, které jsou prospěšné našemu organismu. Vyskytují se přirozeně mimo jiné na naší kůži. Jejich populaci na pokožce ale můžeme ještě posílit jejích přímou topickou aplikací. Nejvíce pleť těží z kombinace probiotik s prebiotiky, které fungují jako jejich výživa. Dobře vyživená probiotika pak chrání a pečují o pleť.

Mikrobiom organismu i kůže

Probiotika jsou prospěšná celému organismu, o blahodárném vlivu konzumace kefíru, kim-chi nebo kysaného zelí, stejně jako potravinových doplňků s probiotiky, nikdo nepochybuje. Vliv probiotik na pleť je nicméně neméně pozoruhodný.

Do kategorie probiotik můžeme zahrnout široké spektrum mikroorganismů, které žijí na povrchu našich těl a uvnitř nich. Jeden každý člověk má svoji unikátní kombinaci těchto mikroorganismů. Jejich populaci nazýváme mikrobiom. Není to však pouze celý organismus, ale také pokožka, co má vlastní mikrobiom. Typů mikroorganismů, které žijí na povrchu a uvnitř našich těl, je zhruba závratných deset tisíc.

„Hodné a zlé“ mikroorganismy

Není však nutné z nich mít obavy, naopak – pozitivně ovlivňují naši obranyschopnost a zdraví, včetně zdraví pokožky. Je to právě mikrobiom, který vyhodnocuje, které z organismů jsou tělu přátelské a které nikoliv. Jeho cílem je zachovat křehkou rovnováhu, kdy působí prospěšné mikroorganismy, a naopak ty škodlivé jsou eliminovány.

Povrch těla, tedy kůže je velmi různorodé prostředí. Nejsvrchnější vrstvu tvoří odumřelé kožní buňky. Právě mezi nimi se skvěle daří populacím mikroorganismů. Tento kožní mikrobiom má zásadní podíl na tom, jak pleť vypadá. Podobně jako v těle, také na kůži se vyskytují mikroorganismy, které její zdraví podporují a takové, které jí škodí. Když ty škodlivé převáží, objeví se komplikace, třeba v podobě akné, zarudnutí, rosacey nebo nadměrné citlivosti. Třeba v případě akné je proto fajn pleti dodat ty „správné“ mikroorganismy, které mohou snižovat výskyt patogenů a bakterií způsobujících akné, jako P. Acnes. Proto probiotika a jejich výživu probiotika najdete v hydratačním krému určeném na redukci akné Balance Moisturiser.

Vyvážená mikroflóra pleti

  • Podporuje optimální hydrataci
  • Snižuje rizik podráždění a redukuje erytém pleti
  • Napomáhá redukci akné a nedokonalostí s ním spojených
  • Posiluje odolnost pokožky vůči vnějšímu prostředí
  • Zlepšuje stav suché, pnoucí pleti
  • Obnovuje zdravé pH kůže
  • Podpoří produkci dalších prospěšných látek

Co je ale ještě pozoruhodnější je, že probiotika a látky od nich odvozené (tzv. lyzáty) skvěle fungují ve spolupráci s dalšími kosmetickými ingrediencemi. Jak se topicky aplikovaná probiotika na povrchu kůže rozkládají, utváří další látky. Mimo jiné třeba kyselinu hyaluronovou, různé peptidy, a navyšují také obsah důležitých ceramidů a vitamínů.

V důsledku toho se zlepšuje hydratace pokožky a dochází k minimalizaci viditelných známek stárnutí pokožky, která je obnovená a rozjasněná. Jaká probiotika jsou pro pleť nejlepší? To je těžké říci. Stejně jako nelze s určitostí sdělit, jaký antioxidant je pro pleť nejlepší. Všechny mají něco do sebe, a podobné je to i s probiotiky. Mimochodem, některá probiotika na pleti působí také antioxidačně.

Ideální je, když krém či sérum obsahuje probiotik, a případně prebiotik a lyzátů vícero druhů. I samostatná probiotika toho však dokáží dost. Ve výpisu aktivních látek hledejte termíny jako Lactobacillus, Bifidabacterium, Vitreoscilla. Co se týče prebiotik, mezi nejznámější a nejpoužívanější patří fruktooligosacharidy a xylitol.

Pozor na stabilitu

Problematická je u probiotik jejich stabilita. Snadno a rychle podléhají rozkladu vlivem působení světla a vzduchu. Pořídit byste si proto produkty s jejich obsahem měli jen od ověřených značek, které mají dobré ponětí o tom, jak probiotika fungují a co pro svou stabilitu potřebují.

Takovými značkami je například Medik8 nebo firma Monodermá. Její produkt Soy Calcium Supreme obsahuje Lactobacillus a další aktivní látky v jednotlivých ampulkách určených pro jednorázovou aplikaci. Tyto ampulky vyrobené z ekologického rostlinného želé zamezují jak přístupu vzduchu, tak světla, čímž zajišťují maximální účinnost probiotika. Právě Lactobacillus v pleti může produkovat silný antioxidant superoxiddismutázu, čímž snižuje míru oxidačního poškození kolagenu, elastinu a dalších klíčových bílkovin v kůži zodpovědných za její pevnost a pružnost.

S článkem souvisí tyto výrobky:

BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR
Denní hydratační krém, který zmatní vaši pleť a zároveň zničí bakterie způsobující akné? To je BALANCE
100% vegan
V těhotenství a při kojení
1 560 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Pleť byste měli chránit před sluncem, ale i znečištěním
Omlazení pleti19.11.2018

Pleť byste měli chránit před sluncem, ale i znečištěním

Že je pleť třeba chránit před UVA a UVB paprsky, které na Zem míří ze Slunce, to pravděpodobně víte. Pleť ale může poškodit také znečištění z vnějšího prostředí nebo modré záření.

5 benefitů, které vaší pleti přinesou oleje. Plus seznam těch nejlepších!
Omlazení pleti14.11.2018

5 benefitů, které vaší pleti přinesou oleje. Plus seznam těch nejlepších!

O olejích panuje stále spousta předsudků. Jako třeba ten, že pleť zamastí a zbytečně zatíží. Přitom to ale nemusí být vůbec pravda, a vaší pleti mohou naopak výrazně prospět. A to dokonce i pleti mastné.

Retinol nebo retinal. Znáte rozdíl mezi dvěma druhy vitamínu A?
Omlazení pleti2.11.2018

Retinol nebo retinal. Znáte rozdíl mezi dvěma druhy vitamínu A?

Používáte ve své večerní péči o pleť vitamín A čili retinol? A znáte jeho „bratrance“ zvaného retinal?

Díky filozofii CSA budete vypadat o deset let mladší. Oč se jedná?
Omlazení pleti31.10.2018

Díky filozofii CSA budete vypadat o deset let mladší. Oč se jedná?

Filozofie CSA je nejnovějším počinem britské firmy Medik8. Kombinuje v sobě ochranu před slunečním zářením s vitamíny A a C.

Nejlepší vitamín A na trhu, to je ten od Medik8. Znáte jeho druhy?
Omlazení pleti24.10.2018

Nejlepší vitamín A na trhu, to je ten od Medik8. Znáte jeho druhy?

Retinoidy jsou pro pleť pecka. Bohužel je s nimi jedna obtíž. Nejsou až tak úplně stabilní a mohou pokožku dráždit. Vitamín A totiž vyžaduje speciální technologickou úpravu, aby byl vůči pleti jemný, ale zároveň účinný. A přesně to dokáží v laboratořích britské firmy Medik8.