Antioxidace pleti s copper PCA je ideální proti vráskám a akné

Antioxidace pleti s copper PCA je ideální proti vráskám a akné

Slovo antioxidace pleti se v souvislosti s vráskami objevuje stále častěji. Seznamte se s tím, jak mohou pleť poškodit volné radikály a jak proti jejich negativnímu působení může zakročit aktivní látka copper PCA.

Copper PCA je látka složená z měďnaté soli PCA (kyseliny pyrrolidonkarboxylové), která pečuje o pleť a má na ni řadu pozitivních účinků. Hlavním z nich je antioxidační aktivita.

Lidská kůže je neustále vystavována vzduchu, slunečnímu záření, znečištění, a také dalším chemickým i mechanickým stimulům, které mají za následek formování volných radikálů. Tyto volné radikály mají za následek nejen stárnutí pleti, ale také vznik akné a dalších nedokonalostí pokožky.

Co je znečištění?

Znečištění je definováno jako kontaminace vzduchu, vody či půdy částicemi škodlivými živým organismům. Ať už se jedná o cigaretový kouř, ozón nebo průmyslové emise. Částice s průměrem menším než 2,5 mikronu mohou vstupovat do kůže, kde mají za následek mimo jiné oxidaci a poškození DNA. Znečištění vzduchu má na kůži nesporně negativní vliv – pleť pravidelně vystavovaná nečistotám má vyšší tendence k zánětům, svědění, narušení ochranné bariéry a tvorbě akné.

Přečtěte si o negativním účinku znečištění na pokožku:

Pleť byste měli chránit před sluncem, ale i znečištěním Pleť byste měli chránit před sluncem, ale i znečištěním Že je pleť třeba chránit před UVA a UVB paprsky, které na Zem míří ze Slunce, to pravděpodobně víte. Pleť ale může poškodit také znečištění z vnějšího prostředí nebo modré záření.

Volné radikály škodí v kůži

Se znečištěním úzce souvisí vznik volných radikálů v kůži. Jedná se o vysoce reaktivní částice s nepárovým elektronem. Právě tento nepárový elektron je příčinou neplechy – může totiž napadat a oxidovat buňky v těle, čímž započíná řetězovou reakci vedoucí k oxidativnímu stresu buněk. Výsledkem může být až nevratné poškození ve fungování i struktuře buněk, které se může projevovat vráskami a rozvojem viditelných známek stárnutí kůže.

Lidské tělo produkuje vlastní antioxidanty, které mohou volné radikály neutralizovat a stabilizovat, kdy poté samy ze sebe utváří mnohem méně reaktivní radikály. Tento vlastní antioxidační ochranný systém organismu při velkém množství volných radikálů nemusí nicméně vždy stačit, a dochází k oxidačnímu stresu. Ten definujeme jako nerovnováhu mezi produkci volných radikálů a schopností organismu vyrovnat se s jejich škodlivým účinkem prostřednictvím antioxidantů. Antioxidanty proto hrají v ochraně pleti významnou roli.

Přečtěte si o volných radikálech a stárnutí kůže:

Co způsobuje vrásky? Na vině jsou volné radikály, oxidace a oxidativní stres Co způsobuje vrásky? Na vině jsou volné radikály, oxidace a oxidativní stres Na svědomí mají vedle vrásek povolenou pleť a hyperpigmentaci, ale mohou být také zdrojem rakovinného bujení nebo infarktu. Pojďte se o nich dozvědět více!

Pupínky kvůli oxidativnímu stresu

Podle některých studií hraje oxidativní stres roli nejen ve stárnutí kůže, ale též v patogenezi akné vulgaris, zánětlivé formě akné. Reaktivní druhy kyslíku, které patří k nejsilnějším volným radikálům, mohou reagovat s lipidy v kůži (vyskytují se třeba v kožním mazu). Dochází k jejich peroxidaci a vzniku zánětlivých cytokinů. Hromadění reaktivních druhů kyslíku v pilosebacózních jednotkách může tím pádem vést k rozšíření akné.

Lipidová peroxidace mastných kyselin a skvalenu může navíc ještě více podporovat generování intracelulárních a extracelulárních reaktivních druhů kyslíku. Dochází tak ke změnám viskozity a složení kožního mazu. Jeho oxidační změny z něj pak činí prostředí příhodnější pro bakterie Propionibacterium acnes zodpovědných za akné. Bakterie se mohou v pórech lépe množit, a dochází k zánětu kůže, typickému pro léze akné.

Co může tento mechanismus zvrátit? Vsaďte na měď v podobě aktivní látky Copper PCA. Ta jako silný antioxidant působí nejen proti stárnutí pleti, ale i proti akné. Ideální je proto produkt kombinující anti-aging a ochranu před akné, jako je gel Breakout Defence + Age Repair.

Peptid mědi proti vráskám i akné

Patentovaný copper PCA má silnou, a zároveň specifickou antioxidační aktivitu proti peroxynitritu a volnému hydroxylovému radikálu. Peroxynitrit na formování volných radikálů působí stimulačně. S copper PCA ale můžete neutralizovat již existující volné radikály, a zároveň aktivně bránit jejich dalšímu vzniku. Plus funguje také proti vzniku černých teček, které nejsou ničím jiným než zoxidovaným kožním mazem uvízlým v kožních pórech.

Rozšířené póry a černé tečky: Zbavte se jich definitivně! Rozšířené póry a černé tečky: Zbavte se jich definitivně! Mezi nejčastější problémy s pletí, kterých se lze zároveň jen velmi těžko zbavit, patří tzv. „černé tečky“ (komedony) a rozšířené póry. Stoprocentně je odstranit, to není nic jednoduchého. Ač už možná máte pocit, že jste zkusili všechno a ony stále nemizí, nevěšte hlavu! Rozšířené póry redukovat lze, ale je třeba produkty používat pravidelně a dlouhodobě, aby bylo zlepšení vidět.

Starší články:
Bobule nejsou jenom chutné. Chrání plet a odstraňují vrásky
Omlazení pleti4.9.2019

Bobule nejsou jenom chutné. Chrání plet a odstraňují vrásky

Kdo si „ujíždí“ na zdravé stravě, určitě si několikrát do týdne dopřává různé druhy bobulí. Ty jsou nabité vitamíny, minerály, antioxidanty a dalšími zdraví prospěšnými látkami, a organismu jen prospívají. Benefity ale přináší i pleti při topické aplikaci.

Alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny na pleť. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Omlazení pleti2.9.2019

Alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny na pleť. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Za zkratkami AHA a BHA se skrývají označení alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny. Jedná se o jemné kyseliny podporující mimo jiné exfoliaci pleti. Jsou proto častou a oblíbenou složkou kosmetických produktů.

Jak doručit peptidy do kůže, aby vás zbavily vrásek? Speciálním systémem
Omlazení pleti23.8.2019

Jak doručit peptidy do kůže, aby vás zbavily vrásek? Speciálním systémem

Peptidy jsou v kosmetických produktech poměrně běžnou složkou s mnoha prokázanými účinky na pleť. Problematické bývá však jejich doručení do pleti do místa působení. Protože se jedná o větší molekuly hydrofilního charakteru, pro svoji nejvyšší účinnost potřebují speciální systém doručení, který jim pomůže prostoupit svrchní vrstvou kůže stratum corneum a zajistí to, že jejich efektivitu nesníží jejich omezená penetrace do pleti.

Kyselina hyaluronová: Kůži hydratuje a omlazuje. Pleť šťavnatá a k nakousnutí
Omlazení pleti5.7.2019

Kyselina hyaluronová: Kůži hydratuje a omlazuje. Pleť šťavnatá a k nakousnutí

Kyselina hyaluronová je oblíbeným výplňovým materiálem pro injekční aplikaci. Pleti ale prospěje i při aplikaci topické ve formě kosmetických produktů, jako jsou krémy či séra.

Retinoidy alias vitamín A, retinol, retinal, retinyl palmitát, retinyl retinoate… Vyznejte se v nich!
Omlazení pleti3.7.2019

Retinoidy alias vitamín A, retinol, retinal, retinyl palmitát, retinyl retinoate… Vyznejte se v nich!

Vitamín A není v kosmetických produktech neznámou složkou, naopak patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější. Nejen, že omlazuje pleť, ale také redukuje akné a pigmentace a pokožku celkově ozdravuje, používá-li se správně. Seznamte se s jeho nejběžnějšími formami.